Coincidint amb el 25è aniversari de la mort de mossèn Josep Ju-nyent i Rafart, diverses entitats de la ciutat -Fundació Independència i Progrés, Moviment Cristià Comunitari i Centre d'Estudis del Bages, juntament amb persones a títol personal- es van unir l'any passat per celebrar l'Any Junyent i recordar la figura del religiós, la seva obra i els seus actes. Ara, s'hi afegeix la presentació del llibre Al peu del segle. Aportacions de l'Església al nacionalisme català i altres textos (Edicions de l'Albí), que es presenta avui (19 h) a l'Espai Òmnium de Manresa, amb la intervenció del monjo de Montserrat i historiador Hilari Raguer.

Les reflexions de mossèn Josep Junyent sobre Església i nacionalisme català s'afegeix a l'edició, en els darrers anys, de tres llibres que recullen el seu treball poètic, científic i estudis i assaigs literaris. La publicació d' A peu del segle era una de les iniciatives previstes per commemorar l'aniversari.

Josep Junyent, nascut a Vic el 1930, va arribar a Manresa el 1962 com a vicari del Carme i va esdevenir una figura carismàtica i pal de paller de la societat manresana per la seva tasca, no només dins l'Església, sinó també en l'àmbit cultural, intel·lectual, social i polític, que durant la clandestinitat va protegir i estimular. Una tasca que li va ser reconeguda el 1989 amb el Premi Bages de Cultura. Junyent va morir el 16 de gener del 1993 a Vic a causa d'un càncer.

Quant al programa d'actes organitzat l'any passat, el primer es va celebrar el 16 de gener amb el títol El meu record de Mn. Junyent. Van seguir una conferència, una jornada i una trobada per recordar la seva figura.