«No volia muntar cap concurs», explica Txema Rico: «El que jo volia era veure entrar els artistes a l'Anònima amb la seves obres sota el braç». Aquesta imatge tan gràfica expressa el sentiment que hi ha al darrere d' Art confinat, una exposició coordinada pel reconegut pintor i muralista bagenc que durant els cinc dies de la festa major es pot veure a la nau central de l'antiga fàbrica elèctrica manresana amb els treballs realitzats durant els mesos de confinament per un centenar de creadors.

Des de dimarts, els artistes arriben a l'Anònima, busquen un lloc per penjar les seves obres a les parets efímeres construïdes amb palets de fusta i departeixen una estona amb els companys amb els qui la casualitat els fa compartir estada al recinte. «He vist gent que feia temps que no es veien i, en trobar-se aquí, s'han posat molt contents», apunta Rico: «Aquest és l'esperit de la mostra».

Art confinat és una proposta de Txema Rico a la crida que va fer l'Ajuntament per donar vida a les arts visuals de la ciutat en el moment en el que va anar tornant una certa normalitat a la vida quotidiana. «El nexe comú de totes les obres és que van ser fetes durant l'abril i el maig, els mesos del confinament», contextualitza el coordinador del projecte: «Hi ha obres que tenen a veure amb els sentiments i les vivències d'un moment com aquest i altres que no».

És per aquest motiu que el conjunt és un aplec eclèctic de pintures, collages, fotografies i escultures que han portat a l'Anònima els artistes que van respondre a les trucades de Txema Rico. «Segur que m'he deixat algú, i em sabrà greu», lamenta, però «conec molta gent, des de pintors més clàssics fins a grafiters, i per això s'ha pogut reunir un grup molt ampli que presenta peces molt diferents». Ahir encara hi havia nous inscrits i no seria estrany que a última hora s'hi afegís algú més.

A les parets del recinte fabril, els visitants hi podran admirar obres de Joaquim Falcó, Roser Oduber, Àngels Freixanet, Alba Vila, Aloaye Norris Adoro, Oriol Segon, Gerard Vilardaga, Iris Hinojosa, Mia Perramon, Anna Ayala, Yolanda Urango, Man DKO, Eduard Fíguls, Josep Manuel Rigat, Pep Pérez i Galdric Sala, humorista gràfic de Regió7, entre molts altres. L'anhel de Rico de muntar una col·lectiva no ha fet distincions entre artistes reconeguts i aficionats: tots hi tenen cabuda. També es pot veure una obra de Jaume Casacuberta, que va morir el gener als 87 anys.