El cinema de superherois ha esdevingut un dels filons inesgotables del Hollywood del segle XXI. Los nuevos mutantes apareix com l'enèsima (i libèrrima) revisitació d'X-Men, una de les franquícies de Marvel més prolífiques a la pantalla gran.

El film ens apropa a cinc joves amb superpoders que són tancats contra la seva voluntat en un hospital psiquiàtric, sotmesos als mètodes implacables d'una doctora.

El llargmetratge ha trigat tres anys a arribar a les sales (la pandèmia només ha estat un dels molts obstacles que ha patit), però, dissortadament, l'espera no ha pagat la pena. El seu director, Josh Boone, ha volgut apartar-se dels cànons imperants en el darrer cinema de superherois, i ens proposa un exercici claustrofòbic amb un únic escenari (un casalot) i sis personatges. Un relat que no beu de la fantasia èpica, dominant en els cintes inspirades en els còmics, i aposta eminentment per un terror gòtic. El mateix director nord-americà (va assolir la popularitat amb un drama adolescent, Bajo la misma estrella) ha definit el seu treball com una barreja dels universos de John Hughes (el gran referent del cinema juvenil dels vuitanta) i de Stephen King (el mite incombustible de la literatura de ter-ror). També ha reconegut les influències de cintes com Inocencia interrumpida i Pesadilla en Elm Stret 3. Una barreja d'estils i de gèneres que podria haver impulsat un còctel sucós, però la fórmula híbrida que reivindica el gris cineasta s'ha plasmat en un producte paupèrrim que pretén jugar en la lliga de la sèrie B (cintes de poc pressupost) -renuncia, doncs, a qualsevol cal·ligrafia espectacular- i, no obstant això, converteix el seu plantejament modest en una menudesa simple i rutinària. Una bagatel·la que deixarà igualment indiferents els fans dels cosmos Marvel i els incondicionals del cinema terrorífic.

Los nuevos mutantes Estats Units, 2020. Terror, suspens, fantasia, ciència-ficció. 93 minuts. Direcció: Josh Boone. Guió: Josh Boone i Knate Lee. Intèrprets: Maisie Williams (Rahne Sinclair / Wolfsbane), Anya Taylor-Joy (Illyana Rasputin / Magik), Charlie Heaton (Sam Guthrie / Cannonball), Henry Zaga (Sunspot / Roberto da Costa), Blu Hunt (Danielle Moonstar / Mirage). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera).