Les pluges que han caigut des de divendres han omplert d'aigua les Coves del Toll, amb el riu que travessa la cavitat subterrània al límit del desbordament, però amb l'espai totalment visitable i en una situació «esplèndida» per gaudir-ne, segons explicava la directora del Museu de Moià, Marta Fàbrega.

La mateixa Fàbrega posava de manifest que ahir al migdia el nivell d'aigua havia pujat però que aquesta encara circulava pel seu llit habitual, sense que hi hagués cap desbordament. Això significa que, ara per ara, l'augment de cabal no afecta la zona del jaciment que es troba a la galeria sud de la cova. Aquest jaciment va resultar molt afectat pel temporal Glòria, a principi d'aquest any, i encara no s'ha pogut recuperar dels danys que hi va provocar, tot i que ara l'espai ja torna a estar obert.

Pel que fa a la zona de les coves per on habitualment hi passa aigua i que es pot visitar, la sala de l'Elefant, Fàbrega recordava que ara per ara és accessible ja que allà hi ha passarel·la elevada del riu i que, malgrat l'augment del flux d'aigua, aquesta no està inundada. D'aquesta manera, els visitants de les coves hi poden passar caminant tot gaudint de l'espectacle natural que suposa el major flux hidràulic.

Malgrat aquest espectacle natural, Fàbrega alertava ahir que l'espai es trobava en una situació límit ja que l'episodi de pluges ha deixat una mica més de 40 litres per metre quadrat a la zona. La directora del Museu de Moià confiava que es complissin les previsions meteorològiques i que no plogués més en les properes hores ja que aquests 40 litres per metre quadrat és la quantitat aproximada que els estudis hidrològics han situat com a límit perquè l'aigua es mantingui en el seu llit habitual i no afecti la sala sud de les coves, que és on hi ha el jaciment prehistòric.

Quan el riu que passa per la cova es desborda i afecta aquest espai, l'aigua s'ha de bombejar per tal de poder-la treure de l'interior. Aquesta, però, no és l'única afectació que hi deixen les inundacions, ja que un cop ha baixat el nivell de l'aigua també cal retirar el fang i els sediments que porta l'aigua fins a la cova i que provoquen danys importants a les restes arqueològiques que s'hi conserven.

D'altra banda, ahir es volia intentar una nova prova per determinar quin és l'origen d'aquestes aigües.

La intenció era poder dipositar un marcador anomenat fluoresceïna al torrent del Bassac i així poder veure si aquest és l'origen de l'aigua que arriba a les coves. Finalment, però, ahir, no es va poder portar a terme la prova i la intenció ara és poder-la fer de cara demà. Si finalment es pot portar a terme la prova, Fàbrega avisava que les aigües del torrent quedaran tenyides de color verd, però que no cal preocupar-se. En aquest sentit, també recordava que ja s'ha avisat d'aquesta possibilitat a través de diferents xarxes socials i que cossos com el Seprona de la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals també estan alertats.

Un cop es dipositi el tint a l'aigua d'aquest torrent, el càlcul és que l'aigua de color arribi a l'interior de les coves entre les 12 i 72 hores posteriors.

El gener passat ja es va fer una prova per intentar determinar d'on provenien les aigües que arriben a les Coves del Toll.

En aquella ocasió el marcador es va posar al torrent de l'Escanya. Les aigües d'aquest curs fluvial es van tenyir però en canvi no ho van fer les que sorgeixen a l'interior de les Coves del Toll, de manera que el torrent va quedar descartat com a curs que alimenta aquest aflorament.