El setmanari de cultura i política El Temps ha convocat la primera edició dels Premis El Temps de les Arts, uns guardons que volen reconèixer el talent de creadors i projectes realitzats als territoris de parla catalana i de sis àmbits artístics diferents: Arquitectura, Patrimoni, Arts Visuals, Arts Escèniques, Música Clàssica i Música Popular. Compten amb la col·laboració d'Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural i la Xarxa d'Universitats Vives, entre d'altres.

L'acte de lliurament dels premis, dirigit pel director de cinema i guionista Lluís Danés, tindrà lloc el diumenge 20 de juny. S'entregaran en sis indrets destacats d'interès cultural i patrimonial de Barcelona, Palma, València, Perpinyà, Andorra i l'Alguer.

Els Premis es dirigeixen a persones, projectes i iniciatives, tant públiques com privades, dels territoris de parla catalana, relacionades amb les arts visuals contemporànies en totes les seves disciplines i facetes. Entre els mesos de setembre i desembre del 2020 s'han recollit propostes i candidatures d’artistes, comissaris, associacions, fundacions, entitats i institucions públiques que poguessin optar als guardons.

En total la convocatòria ha reunit més de 500 projectes : 39 d’arquitectura; 66 de patrimoni; 182 d’arts visuals, 114 d’arts escèniques; 56 de música clàssica, i 75 de música popular. Tots ells opten a un guardó molt especial dissenyat i conceptualitzat per l’artista i poeta Perejaume, i a una dotació econòmica de 3.000 euros. Així mateix s’atorgaran dos accèssits per a cada modalitat.

El jurat d’Arts Visuals el formen Cèlia del Diego, Jordi Montaña, Pilar Parcerissas, Pilar Ribal i Pilar Tébar; el d’Arts Escèniques: Josep Ramon Cerdà, Andreu Gomila, Abel Guarinos, Carme Portaceli, Borja Sitjà i Aina Tur; el de Música: Salvador Brotons, Roberto Forés, Ana Maria Dávila, Josep Vicent Frechina, Antoni Ros Marbà, Lluís Puig, Gerard Quintana i Sandra Tello; el d’Arquitectura: Enric Dilmé, Phillipe Gonçalves, Jaume Prat, Assumpció Puig, Lluís Sendra i Marta Vall-Llossera, i el de Patrimoni: Carmen Amoraga, Damià Amorós, Francisca Coll, Nicolàs Garcia, Elsa Ibar i Xavier Llovera.

Un cop celebrada la primera edició dels Premis El Temps de les Arts, aquesta iniciativa tindrà un model de continuïtat que buscarà potenciar la visibilitat de la cultura de tot el país, entenent-la com un "bé essencial, com un patrimoni a preservar, a donar a conèixer i a internacionalitzar", expliquen des de l'organització.

Adhesió al manifest "Per una nova cultura compartida i oberta al món"

Paral·lalment als premis, El Temps també han impulsat el manifest "Per una nova cultura compartida i oberta al món", perquè més enllà de la celebració del certamen, el setmanari vol "aprofitar el moment per a conscienciar a la població de la necessitat d'enfortir la cultura compartida d'aquest país". En aquest sentit, conviden a sumar-se al text a través del següent enllaç: https://tempsarts.cat/manifest/#signa