No serà una versió del Giracirc tal com la coneix el públic habitual: espectacles a peu de carrer al mig de Collsuspina i amb el públic assegut amb el cul a terra. Però serà la sisena edició del festival de circ al carrer del petit poble del Moianès, d’uns 360 habitants. I això ja és molt, tenint en compte que l’any passat els organitzadors es van veure obligats a fer una aturada, a causa de la pandèmia.

Ara bé, si el 2019 es va fer una proposta amb dos dies plens d’activitats de circ que van atraure 5.000 persones, en aquesta ocasió s’han programat quatre espectacles per demà a la tarda, cadascun dels quals limitats a 400 espectadors. L’oferta de localitats, a més, s’ha hagut de fer amb reserva prèvia i dilluns passat ja es va haver de penjar el cartell de complet. I la majoria del públic s’ha decantat per assistir als quatre espectacles que s’organitzen, de manera que no s’arriba a les 500 persones diferents que podran veure alguna de les propostes d’enguany.

Xavier Vinuesa, codirector del Giracirc i responsable de l’àrea social, destaca que s’ha decidit tirar endavant amb una proposta de petit format «perquè si haguéssim deixat passar un altre any sense organitzar-lo, el Giracirc hagués mort. Cal seguir treballant per la cultura, i ara acabes veient la cara de felicitat dels petits del poble, les felicitacions que rebem per haver-ho organitzat...». Però no amaga que ha estat «molt complicat» poder impulsar l’esdeveniment «pel tema de les restriccions», que els comporten «contradiccions de base: som un festival de carrer i no deixem que la gent passi pel carrer, hem hagut de limitar molt les entrades... però o ho fèiem bé o no ho fèiem, perquè el que no hem volgut és córrer riscos».

D’aquesta manera serà el primer Giracirc amb capacitat limitada, amb reserva prèvia d’entrades (es va donar prioritat als veïns del poble i després es va obrir la reserva a tothom a través del web), amb els espectadors asseguts en cadires (estaran col·locades pels grups bombolla inscrits, un centenar per a cada espectacle), amb els artistes dalt d’un escenari, sense paradetes d’artesania i alimentació (només hi haurà una food truck), sense barra de bar... I s’ha decidit no deixar entrades a la venda pel mateix dia, perquè «hem de tenir uns llistats amb les dades de tothom. És una feinada prèvia, però amb la situació actual no ens podem relaxar», remarca Vinuesa.

I justament per evitar tenir la gent voltant pel poble, hi haurà dos escenaris per acollir els quatre espectacles de demà: només es disposarà de mitja hora per anar d’un a l’altre i una dotzena de voluntaris vetllaran els accessos. La programació s’ha fet amb la filosofia de sempre: mostrar la diversitat del circ i apostar per artistes novells i de proximitat, com Montse Galobardes, una pallassa de Vic de la Cia. Anigami. La programació arrencarà amb el Mag Nani, i hi haurà dos plats forts: Le voyage, un espectacle del pallasso de Copons Jam sobre els refugiats (hi assistiran residents de centres de menors i de joves migrats i s’ha convidat l’entitat Stop Mare Mortum), i l’espectacle multidisciplinari de The Sullivan’s, de membres de Circ Los.

I si en la darrera edició es va passar el barret, aquest cop s’ha fet pagar als espectadors: un euro per espectacle per a la gent del poble, i dos per als forans majors de 12 anys; i un per als menors. Així, els 5.000 euros de pressupost sorgeixen de la Diputació (2.000), del Consell Comarcal (1.000), de l’Ajuntament (400) i de la venda d’entrades (1.500).