La figura de Loiola està estretament lligada a la de l'artista Joseph Beuys (1921-1986). L'any 1966 Beuys va fer una acció a Düsseldorf titulada 'Manresa', directament inspirada en l'espiritualitat de Loiola. El 1994, els seus dos col·laboradors, el compositor Henning Christiansen i l'escultor Björn Nörgaard, li van fer un homenatge a la ciutat amb l'acció 'Manresa-estació central' i la instal·lació de la creu de Beuys als peus del pont Vell. Ara, quan se celebra el centenari del naixement de Beuys, la ciutat ha presentat un programa, que inclou l'estada de Nörgaard a la ciutat per treballar en una acció que farà l'any 2022. A més, s'ha editat el llibre 'Manresa, una geografia espiritual', sobre l'acció que es va fer a la ciutat l'any 1994.

"El que volem és tancar aquesta trilogia: Manresa 1966, Manresa 1994 i Manresa 2022 amb Björn Nörgaard, que avui és l'artista més important de Dinamarca", ha explicat la comissària Pilar Parcerisas, una de les màximes coneixedores al món de la figura de Beuys. L'acció de Björn Nörgaard es farà el març del 2022, coincidint amb els 500 anys de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, una efemèride que la ciutat aprofita per projectar-se al món.

Però abans, a finals d'aquest octubre, Nörgaard ja serà a la ciutat per fer les localitzacions d'on s'ubicarà aquesta acció. Serà un dels actes que es faran a la ciutat per celebrar el centenari del naixement de Beuys. El programa d'actes també inclou una trobada Nörgaard amb artistes locals de l'Escola d'Art de Manresa (dijous 28 d'octubre), una trobada amb estudiants de Batxillerat Artístic de l'Institut Lluís de Peguera (divendres 29), i la presentació del llibre 'Manresa, una geografia espiritual' i conferència-performance de Björn a l'Espai Plana de l'Om (divendres 29).