«Serà una tarda màgica de records i nostàlgia», apuntava Lola Capdevila, vídua del desaparegut Jordi Fàbregas, a l’inici del concert homenatge que ahir a la tarda va acollir el teatre Kursaal. El Pòrtic de la 24a edició de la Fira Mediterrània de Manresa va ser dedicat a aquest cantant, guitarrista, compositor i gestor cultural sallentí que ens va deixar el mes de gener passat. Al llarg d’una hora i mitja de concert es va fer un recorregut musical a través de la vida del músic, donant el tret de sortida amb la seva vinculació bagenca.

L’Escola Municipal de Música Cal Moliner de Sallent va ser la primera formació a pujar a l’escenari. El va seguir el Cor Incordis, entonant un enèrgic Au jovent que el públic va acompanyar picant de mans. Aquestes dues actuacions van ser el preludi d’un concert que va tornar a la vida formacions tan emblemàtiques com El Pont d’Arcalís. Una trobada entre músics i amics per retre-li homenatge a través de la música que van compartir.

Van ser molts els músics que es van sumar a aquesta iniciativa conjunta de la Fira Mediterrània, el CAT Tradicionàrius, l’associació d’Arrel i el teatre Kursaal. Alguns van aportar el seu granet de sorra a través de la pantalla, com és el cas del vídeo de Miquel Estrada i Ton Rulló, recordant la seva etapa amb Fàbregas, amb qui van formar el grup Coses els anys setanta. «Més que un grup érem una família».

Una foto de l’homenatjat com a teló de fons vestia l’escenari pel qual van anar passant tots els participants. Primera nota van ser els primers, amb L’embrolla, i més tard s’hi sumaria Toni Torregrossa i Carles Gil, d’Urbàlia Rurana, per compartir La marxa dels segadors. La paraula emoció es va anar repetint al llarg de la vetllada a l’escenari en boca dels músics. També es respirava aquest sentiment entre el públic.

El viatge musical continuava i ara feia parada a l’etapa d’El Pont d’Arcalís. Per començar, la Polca del 2 de març. Tot seguit s’hi incorporaria Artur Blasco, «sense ell hauria estat impossible El Pont d’Arcalís», remarcava un company del grup. Moment per a Els cigalons de Canalda i La flor del pèsol, «una peça que parla d’una noia molt bonica del Berguedà», va explicar Blasco.

El concert encarava la recta final amb Les Violines a l’escenari per compartir tres temes amb El Pont d’Arcalís: Pregària per fer ploure, «sempre que la toquem plou», apuntava Blasco, Era morisca de vilac i Pasdoble de l’Esteve Ubach. Un bloc molt alegre i carregat d’energia. I, abans de la cloenda, un vídeo amb un missatge de record cap a Jordi Fàbregas que arribava des de Piemont de la mà d’Ariondassa.

L’última parada, ara sí, va ser la cançó Guarda la luna, interpretada per tots els músics participants en l’escenari. «Segur que quan mirem la lluna sempre hi veurem el Jordi allà».