Un estudi dels doctors en Història de l’Art i professors universitaris Santos M. Mateos i Alberto Velasco ha permès identificar que l’autoria de la imatge de la Mare de Déu de la Pietat, a l’Escola Pia d’Igualada, és del taller del Mestre de Rímini, artista que va treballar al sud d’Alemanya al segle XV. La Mare de Déu de la Pietat és copatrona d’Igualada.

Segons la seva investigació, la imatge és una important obra del catàleg del taller del Mestre de Rímini i tindria un gran valor patrimonial i artístic. Aquest taller, situat al sud de l’actual Alemanya, va ser un dels més rellevants de l’Europa del segle XV en la realització d’escultura gòtica en alabastre, i té unes característiques que el fan únic: l’expressió de les cares, els plecs de la roba, ulls globulars sense detalls i els dits esprimatxats i estilitzats de les mans, entre d’altres.

La Pietat d’Igualada té la particularitat que és una de les poques peces que, des del seu origen, fa gairebé sis-cents anys, s’ha mantingut sempre a la mateixa ciutat i ha estat objecte de culte ininterrompudament. És una peça comparable a d’altres de similars exposades a museus d’arreu del món, de Glasgow a Baltimore passant per Frankfurt, Londres i Nova York.