El 35è Visa pour l’image projecta imatges de Jordi Borràs sobre l’extrema dreta en una vetllada fotogràfica

El director del festival, Jean-François Leroy, condueix l’acte al recinte del Campo Santo de Perpinyà

El fotoperiodista Jordi Borràs durant la projecció d'imatges sobre l'extrema dreta organitzada per ell mateix a Perpinyà en el marc del 35è Visa pour l'image

El fotoperiodista Jordi Borràs durant la projecció d'imatges sobre l'extrema dreta organitzada per ell mateix a Perpinyà en el marc del 35è Visa pour l'image / ACN

ACN

El 35è festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’image ha projectat aquest dimarts diverses imatges del fotoperiodista i col·laborador de l’ACN, Jordi Borràs, sobre l’extrema dreta. La vetllada fotogràfica s’ha realitzat al recinte del Campo Santo de Perpinyà en un acte conduït per Jean-François Leroy, director del certamen francès, i ha omplert l'aforament, de 2.500 persones. En declaracions a l’ACN, Borràs ha apostat perquè la projecció de les seves fotografies a Perpinyà, governada pel Reagrupament Nacional amb l’alcalde Louis Aliot, sigui “un acte reivindicatiu i de denúncia d’una extrema dreta que arrasa arreu del món i d’Europa”.

En declaracions a l’ACN, Borràs ha destacat que era molt important per a ell ser a Perpinyà al Visa pour l’image perquè és el festival català més important que hi ha i un dels més importants d’Europa a nivell de fotoperiodisme. “És un honor, una oportunitat molt gran per la meva feina i perquè la meva obra es pugui veure a l’aparador europeu del fotoperiodisme que és el Visa pour l’image”.

Ha fet èmfasi en què a les seves fotos tracta el tema de l’ascens de l’extrema dreta a Europa i que precisament Perpinyà està ara governada pel Reagrupament Nacional amb Louis Aliot al capdavant. Per això creu que l’esdeveniment d’aquest dimecres té més rellevància i ha assenyalat que és “un acte reivindicatiu i de denúncia d’una extrema dreta que arrasa arreu del món i d’Europa”.

‘Tots els colors del negre’

Les imatges de Borràs que s’han projectat formen part del seu projecte ‘Tots els colors del negre’, fruit de més d’una dècada d’investigació sobre els moviments d'extrema dreta a l’Europa del segle XXI. Publicat per Ara Llibres el 2022, també va comptar amb una exposició al Palau Robert de Barcelona el passat mes de febrer.

Un moment de la projecció organitzada pel fotoperiodista Jordi Borràs a Perpinyà, amb motiu del 35è Visa pur l'image

Un moment de la projecció organitzada pel fotoperiodista Jordi Borràs a Perpinyà, amb motiu del 35è Visa pur l'image / ACN

Borràs ha anunciat que es prepara la traducció al castellà de ‘Tots els colors del negre’ en castellà de cara el 2024.

La presentació de Borràs, l’únic fotoperiodista català programat en aquesta edició, forma part de les vetllades fotogràfiques a l’aire lliure del Visa pour l’image, que repassen l’actualitat més destacada del darrer any, des de diferents punts de vista i amb les projeccions dels treballs de diferents autors.

A més d’aquest viatge per l’auge de l’extrema dreta a Europa, el programa d’enguany inclou la guerra a Ucraïna, el terratrèmol de Turquia, la reforma de les pensions a França, les eleccions al Brasil o el canvi climàtic i les seves conseqüències.

La secció també proposa retrospectives sobre fets o personalitats rellevants i homenatges a Roger Pic, William Klein, Douglas Kirkland i Christian Simonpietri.

L’autor

Jordi Borràs (Barcelona, 1981) és il·lustrador de formació i fotoperiodista autodidacta per vocació. Membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils, en l’àmbit del fotoperiodisme està especialitzat en qüestions socials, amb un interès especial pels moviments nacionals i d'ultradreta que actuen tant a Catalunya com arreu d’Europa. Actualment, treballa com a reporter gràfic freelance en diferents mitjans, com l’ACN, ‘La Mira’ —on desenvolupa les funcions de cap de fotografia— o la revista basca ‘Argia’, entre d’altres.