Rodrigo Cuevas, Premi Nacional de les Músiques Actuals 2023 del Ministeri de Cultura

Format a l’ESMUC, ha estat distingit per “la singularitat de la seva obra” i pel “fort compromís per la diversitat”

Rodrigo Cuevas, premi Nacional de Músiques Actuals per "la singularitat" de la seva obra

Rodrigo Cuevas, premi Nacional de Músiques Actuals per "la singularitat" de la seva obra / ACN

ACN

L’artista mutidisciplinar Rodrigo Cuevas (Oviedo, 1985) ha estat reconegut amb el Premi Nacional de les Músiques Actuals 2023. En un comunicat, el Ministeri de Cultura ha explicat que el jurat l’ha distingit en reconeixement “per la singularitat de la seva obra amb una proposta transcendent que uneix música tradicional folklòrica i música popular contemporània”. El premi ha reconegut que l’artista format a l’Escola Superior de Música de Catalunya de Barcelona (ESMUC) ofereix un projecte artístic amb un b i la “intensitat de la seva música en directe i el seu imaginari summament personal”. La dotació del premi és de 30.000 euros.

Cantant, compositor, acordionista i percussionista va cursar estudis al Conservatori d’Oviedo i a l’ESMUC. Es va interessar per les músiques del món i en les disciplines del cabaret i el circ.

El 2012 va publicar el seu primer àlbum en solitari ‘Yo soy la manga’, amb fusió de música electrònica i tradicional. El 2016 va publicar l’EP ‘Prince of Verdiciu’, un punt d’inflexió a la seva carrera’ i el 2017 l’EP tribut a l’artista asturià Tino Casal.

En arts escèniques, va fer gira per tot l’Estat amb diversos espectacles i una de les propostes destacades de la trajectòria va ser ‘Trópico de Covadonga’, un cançoner popular contemporani que va consolidar el seu particular estil.

Entre els seus premis hi ha el Premi a Millor Àlbum de Músiques del Món i Millor Artista Emergent dels premis MIN, el 2021 va rebre el Premi Ull Crític i el 2022 el Premi Arcoíris del Ministeri d’Igualtat.

Fa diverses setmanes va publicar el seu tercer disc ‘Manual de Romería’, estrenat conjuntament amb un espectacle.