Emotiu homenatge a l'anoienca Carme Junyent a la UB: "La seva obra mai deixaran de ser part de les aules d’aquesta casa"

L’acte ha servit per presentar el llibre ‘Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes’, un dels últims projectes de la lingüista

L'acte d'homenatge a Carme Junyent a l'Aula Magna de l'Edifici Històric de la UB

L'acte d'homenatge a Carme Junyent a l'Aula Magna de l'Edifici Històric de la UB / Pere Francesch

ACN

La Universitat de Barcelona ha homenatjat aquest divendres la lingüista i professora anoienca Carme Junyent en un acte emotiu a l'Aula Magna de l'Edifici Històric. En declaracions a l’ACN, el rector de la UB, Joan Guàrdia, ha manifestat que avui adverteixen que Junyent i la seva obra mai deixaran de ser part de les aules de la UB.

L’acte, on s’han llegit fragments de textos de la lingüista per part de professors, col·legues i estudiants, també ha servit per presentar el llibre ‘Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes’, un dels últims projectes de Junyent coeditat amb el professor de la Facultat de Filologia i Comunicació Pere Comellas.

L’Aula Magna s’ha omplert aquest divendres al mati per reivindicar Carme Junyent en un acte on també hi eren presents els seus fills. Ha consistit amb la presentació del llibre ‘Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes’; la lectura de fragments escrits per Junyent per part de professors, col·legues i estudiants; els discursos del rector, de la directora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, Mariona Taulé, i el degà de la Facultat de Filologia i Comunicació, Javier Velaza. L’acte ha acabat amb un petit vídeo amb fotografies de Junyent i els aplaudiments del públic.

L'acte d'homenatge a Carme Junyent a l'Aula Magna de l'Edifici Històric de la UB

L'acte d'homenatge a Carme Junyent a l'Aula Magna de l'Edifici Històric de la UB / Pere Francesch

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha explicat a l’ACN que parlava molt amb Carme Junyent: “A més de la seva brillantor i capacitat de fer i generar espais acadèmics era molt caòtica i de tant en tant m’explicava històries d’allò que no havia pogut resoldre com, per exemple, demanar un pressupost o trobar un patrocinador per una activitat”. Guàrdia ha assenyalat que ella li transmetia la idea que l’objectiu acadèmic era “tan fort que els detalls li molestaven”. Ha apuntat que era “una dona amable que buscava la proximitat i que argumentava sempre allò que feia des de la tranquil·litat i mai des de la imposició”.

La directora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General ha assenyalat que a Carme Junyent li agradava molt ensenyar i que una vegada ella li va dir que li feia més por la jubilació que la pròpia mort. Junyent “era una persona molt generosa i crítica i molt bona amiga, una persona que estimo i que em sap molt de greu haver perdut abans d’hora”, ha assenyalat Taulé.

Guàrdia també ha remarcat que la clau en l’àmbit acadèmic és que la seva memòria es tradueix quan el nom d’algú ressona dins d’una aula. Per això, ha apuntat que demanen a la seva comunitat que recordi Junyent a les aules i que “els estudiants que no podran gaudir de les seves classes gaudeixin de la seva presència i que estigui present en la vida dels estudiants i els investigadors en un futur”.

El rector ha dit que per ara no hi ha més actes d’homenatge previstos, però creu que el seu grup de recerca seguirà esporgant en la seva immensa obra o publicada i veure si hi ha alguna publicació posterior.

Literatura africana

En l’acte s’ha presentat el llibre ‘Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes’, amb el professor de la Facultat de Filologia i Comunicació Pere Comellas, qui l’ha presentat i les investigadores que han participat en l’obra l’antropòloga de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del CSIC Yolanda Aixelà Cabré i l’escriptora catalanoamaziga d’origen rifeny Asmaa Aouattah.

‘Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes’ és un recull d’estudis de diversos autors sorgit de l’exposició d’escriptors africans que es va fer al vestíbul de l’Edifici Històric el 2020, comissariada per la mateixa Carme Junyent. Ofereix una mirada general a literatures africanes com l’anglòfona, la francòfona, la lusòfona, la hispanòfona, l’amaziga i la de l’àrea cultural del Pacífic, amb referències a llengües i literatures del continent, com ara l’àrab o la bubi.

Comellas, també en declaracions a l’ACN, ha destacat que la tesi del llibre és que totes les literatures són molt interessants, però en tenim una perspectiva limitada. En el cas d’Àfrica, ha afegit, hi ha “molts estereotips i les literatures ajuden a comprendre el món en general i en aquest cas Àfrica”.

El professor ha recordat que Junyent “era una gran lingüista, una persona molt preocupada per parlar amb i no tant preocupada per una carrera acadèmica, va ser una persona de la universitat que estava a peu de carrer”. Ha destacat que la seva voluntat era “lluitar contra els prejudicis lingüístics i transmetre el seu amor per totes les llengües del món i pel català”.