Aquesta exposició, organitzada pel Museu del Joguet de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya del Departament de Cultura, recull una selecció de les fotografies de Gabriel Casas i Galobardes, la majoria inèdites, que va fer amb joguets.

Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973) és un dels grans fotògrafs de la dècada de 1930 a Catalunya -juntament amb Antoni Campañà i Agustí Centelles, Josep Gaspar i Josep M. Sagarra i Plana-. Represaliat pel règim franquista, que li va prohibir exercir com a fotoperiodista, la seva obra va caure en l’oblit fins que la seva filla Núria la va recuperar i el 1995 va cedir milers de plaques de vidre a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L’escriptor Julià Guillamon s’ha capbussat en aquest fons fascinant per rescatar-ne fotografies de joguets. D’una banda, les fotografies que Casas va fer en l’entorn familiar, que fins ara no havien sortit a la llum. Gabriel Casas i Galobardes fotografia la família de la seva dona, els Formiguera-Cruxent, en la casa que tenien a la Travessera de Gràcia de Barcelona: un herbolari amb un jardí on les noies de la casa, i més endavant la filla Núria, juguen amb nines i amb un gronxador. Fotografia una cursa de cotxes de pedals a la Diagonal i una botiga de joguets de la Rambla de Barcelona, amb uns arrossegalls magnífics. Al mateix temps es fixa en els joguets senzills: nines de drap i carraques de Setmana Santa. I també el Concurs de disfresses infantils que se celebrà al Teatre Novetats de Barcelona l'any 1930, entre altres.

El seu amic, l’escultor Miquel Paredes, amb qui compartí estudi, va ser l’autor l'any 1937 de la figura d’El més petit de tots, la mascota de la Revolució, editada pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya dirigit pel figuerenc Jaume Miravitlles i Navarra. La fotografia que serví per a difondre la figura s'atribueix a Casas i Galobardes.