La Rita, a punt d'arribar als 60 anys, està farta des de fa molt temps d'organitzar cada any el sopar de Nadal. Ella és la protagonista de la novel·la 'Germanes' d'Imma Monsó, publicat per l'editorial Univers i que inclou il·lustracions d'Ignasi Font. "Desenvolupant mons familiars és com em trobo més còmoda", explica l'autora en una entrevista amb l'ACN. El llibre gira al voltant de dues germanes però també de la família en el seu conjunt. Monsó confessa que això li permetia tractar diversos temes com la relació pare i fill o la que hi ha entre les dues germanes. A l'inici, diu, hi ha una relació contradictòria amb el Nadal, que és el problema que de la Rita, qui té "al·lèrgia a organitzar el sopar i a tota la moguda que suposa el Nadal".

A finals de novembre, la Rita es retreu cada any haver acceptat d'organitzar el sopar de Nadal i intenta canviar-ho però sempre fracassa en el seu intent. La casa de la Vall, últim reducte on es reuneix la família, amb el Cunyat, la Germana, els nens i la Palmira, que durant anys va treballar amb la família, serà testimoni del darrer intent de la Rita de suprimir la celebració per sempre.

La relació de la protagonista amb el Nadal marca l'esdevenir de la novel·la. Monsó hi veu una certa contradicció en el Nadal, ja que per una banda hi ha els bons records de petit, però després aquesta època de l'any "es converteix en una mena de llosa d'hàbits consumistes, de viatges que s'han de fer, reunions familiars i de trobades que a vegades no venen de gust".

A 'Germanes', la Rita parteix d'una situació que és "una mandra brutal d'anar a la muntanya i fer aquesta llarga excursió i revisitar la casa familiar en un moment en què i ha persones absents com els seus pares". Aquesta mandra, afegeix l'escriptora, li provoca "una espècie de fòbia de novembre" perquè accepta a contractor encarregar-se de fer el sopar de Nadal.

Monsó considera que el Nadal és "temps de nostàlgia i per tornar a contactar amb els absents i els morts, és temps d'emocions i sentiments" i la protagonista de 'Germanes', explica, està molt connectada amb el passat. "Elles connecten amb el passat perquè celebren el Nadal a una casa familiar a la Vall d'Aran i ho fan des de fa més de 30 anys".

Apunta que cap els 50 es té una relació amb el passat que "no és desagradable, envellir ve dotat d'una sèrie d'eines per afrontar-ho i moltes coses que t'importava molt, t'importen menys i això t'allibera molt". Les dues germanes de la novel·la tenen uns 50 anys i la seva perspectiva canvia també amb la mort dels pares. "La perspectiva canviar molt, el passat pesa molt i el futur pesa molt poc perquè s'ha alleugerit i és menys".

Història entre germanes

Monsó apunta que tenia clar que volia escriure una història entre germanes que a ella li remet a les seves amigues més properes amb qui comparteix "la intimitat d'un llenguatge comú que és intransferible". L'autora es va divertir molt escrivint sobre el personatge del Cunyat. Ell, assenyala l'autora, és un personatge amb múltiples personalitats que any rere any arriba al sopar de Nadal amb un propòsit insospitat per l'any següent.

Nova línia a Univers

Monsó inicia una nova línia a Univers, una col·lecció de llibres de caire nadalenc que sortirà cada any amb un sol títol. Seran llibres d’autors destacats de la literatura catalana, il·lustrats per artistes de referència, en aquest cas per Ignasi Font.

Autora

La primera novel·la d'Imma Monsó (Lleida, 1959) va ser 'No se sap mai' (1996). El 2012 va guanyar el Premi Ramon Llull per 'La dona veloç' i el 2008, el Premio Internazionale de Letteratura Scrivere per amore, per 'Un home de paraula'. Col·labora en diferents mitjans de comunicació com 'La Vanguardia', 'L'Avenç', 'El Periódico de Catalunya' i 'Catalan Writing'.