Javier Cercas reflexiona sobre el poder de les elits econòmiques a 'Independencia' (Tusquets Editors), la segona part de 'Terra Alta', obra guanyadora del Premi Planeta 2019. Cercas ha negat que sigui una novel·la política o sobre el procés, tot i que ha manifestat que l'obra té una lectura política: "L'elit econòmica va treure la gent al carrer el 2012 pels seus propòsits amb la utopia de la creació d'un país nou on tots seriem feliços i ara estan espantats perquè, com diu un personatge de la novel·la, 'treure la gent al carrer és molt fàcil, però fer que tornin a casa és molt difícil'". El protagonista torna a ser el mosso d'esquadra Melchor Marín, que investigarà el xantatge que li fan a l'alcaldessa de la ciutat per un vídeo sexual.

Melchor Marín tornarà a Barcelona per investigar el xantatge que li fan a l'alcaldessa de la ciutat, Virginia Oliver, per un vídeo sexual. Una alcaldessa, ha dit Cercas, que havia sigut activista progressista a favor dels refugiats i ha arribat a l'alcaldia amb "un discurs progressista, xenòfob i modern, i qui té al darrera l'elit de sempre".

El protagonista haurà de desmuntar una extorsió que desconeix si persegueix el simple benefici econòmic o la desestabilització política i per aconseguir-ho, s'endinsa en els cercles de poder. Com ha explicat el mateix Cercas, la novel·la és "un retrat demolidor de l'elit político-econòmica de Barcelona i un al·legat furiós contra la tirania dels amos del diner i del món".

L'escriptor ha explicat que la novel·la tracta sobre "un home que busca la independència personal i econòmica de manera equivocada". Ricky Ramírez és un personatge del llibre i quan era petit el seu pare li deia que es posés sempre al costat "dels bons" i ell va interpretar que s'havia de posar al costat dels rics i de l'elit. "I aquest és el seu error perquè el que fan amb ell és utilitzar-lo pels seus objectius i el tracten com a paper higiènic", ha indicat.

Ha negat que sigui una novel·la política ni una crònica del procés. Tot això, ha manifestat que la novel·la té una lectura política: "Això que li passa a Ricky Ramírez és el que ha passat al país, on una elit econòmica enquistada en el poder des de fa molt temps, l'any 2012 va contribuir a treure a la gent al carrer, pels seus propòsits com sortir de la crisi i pressionar al govern espanyol, amb la utopia que era la creació d'un país nou i meravellós". Ha acusat, en aquest sentit, les elits "d'utilitzar a la gent com els dona la gana i la gent s'ho creu".

Cercas ha assegurat que la pregunta fonamental i central d''Independencia' és: "És legítima la venjança quan la justícia no ens fa justícia?" La resposta, ha apuntat, és que "la venjança no és legítima, però les novel·les a canvi del plaer que ens proporcionen també han d'incomodar i posar en dubte les nostres certeses més arrelades".

'Terra Alta'

Cercas ha assenyalat que 'Independència' és "una novel·la independent i autònoma" de 'Terra Alta', però que a la vegada és la segona part del llibre i d'un cicle més gran que acabarà amb un llibre llarg. Ha admès que la seva darrera novel·la va significar una canvi en ell com autor i en el qual es va reinventar en la forma de narrar. A 'Independencia' es troben al mateix protagonista, Melchor Marín, transcorre al 2025 i 'Terra Alta', al 2021. De fet, hi haurà segur una tercera part d'aquest cicle.

En el moment de reinventar-se com autor, ha expressat que un dels moments més importants va ser el xoc que va suposar per a ell la tardor del 2017 amb l'1 d'octubre. "Mai vaig pensar que viuria una cosa així, Josep Fontana va parlar d'un clima pre-bèl·lic i això va ser un xoc personal i em va canviar com a persona i va canviar la meva família".

Sobre el títol

Cercas ha explicat que ha titulat la novel·la 'Independencia' perquè tothom li pregunti pel nom del llibre. "M'encanta la paraula independència, és increïble que no hi hagi una novel·la amb aquest nom, m'agraden els títols provocatius". Ha apuntat que la paraula independència té molts significats i a Catalunya té molt significants, però "la paraula té una multiplicitat enorme de significats, hi ha la independència personal, física i econòmica".