Grup 62 deixa Àgora i distribuirà els llibres a través de Logista Libros

L'empresa editorial comunica a les llibreries que el canvi es farà efectiu a partir de l’1 de febrer

Imatge d'arxiu de la llibreria Byron de Barcelona

Imatge d'arxiu de la llibreria Byron de Barcelona / Pere Francesch

Pere Francesch

Grup 62 ha informat els llibreters a través d'una carta a la qual ha tingut accés l'ACN que a partir de l’1 de febrer de 2024 els seus segells editorials passaran a ser distribuïts per Logista Libros, amb seu a Guadalajara, arran de la crisi de distribució de llibres. Fins ara la distribució del grup estava en mans d’Àgora Llibres, propietat del Grup Enciclopèdia Catalana, que forma part d'Entredos Logistics juntament amb Les Punxes. Una fusió que va iniciar la seva activitat l’agost del 2022 i va comportar problemes en la distribució de llibres de més de 200 segells editorials i ha afectat també llibreries de tot el país, que encara lamenten que la situació no s’ha solucionat del tot.

Grup 62 ha informat als llibreters que a partir de l’1 de febrer totes les comandes s’han d’adreçar a Logista Libros o als seus comerciants actuals. Les devolucions, diu al comunicat, s’han d’adreçar a Àgora fins al 29 de febrer de 2024 i a Logista Libros a partir de l’1 de març de 2024, si bé Àgora continuarà abonant les devolucions que pugui rebre fins al 31 de març del 2024. Així mateix, el grup els trasllada que en el cas de disposar de dipòsits de Grup 62 contactin amb el seu agent comercial per a la seva gestió. “Aprofitem l’avinentesa per agrair-vos la vostra confiança i el tracte brindat a Grup 62, així com la vostra col·laboració en aquest procés”, conclou la carta.

El món editorial va iniciar el setembre de 2022 un seguit de problemes en la distribució de llibres a Catalunya, especialment els de llengua catalana. L'origen del cas partia de la fusió a l'agost de dos dels referents en la distribució a l'Estat, les Punxes i Àgora, que van passar a operar conjuntament sota el paraigua d'Entredos Logistics, una operació que va provocar retards i va impedir el repartiment de molts volums.  

Algunes de les editorials perjudicades per aquesta operació empresarial, agrupades sota la comercialitzadora Xarxa de Llibres, van patir greus conseqüències, entre altres, una acusada caiguda de les vendes ocasionada per la deficient distribució dels seus llibres durant el darrer quadrimestre de 2022.

A mitjans de novembre de l’any passat, un total de 23 editorials afectades per la crisi de distribució de llibres van decidir interposar una demanda judicial contra Àgora. La quantitat reclamada, 2,8 milions d’euros, van atribuir-la als pagaments de les factures per les vendes del darrer quadrimestre de 2022, l’import dels llibres no retornats als seus propietaris i l’import de les comandes pendents de servir el desembre de 2022.