«Momentos importantes aparecen de la nada. Cuando menos te lo esperas, se abren paso los latidos de la cuenta atrás. Hay una bala en la recámara y es tu decisión. Dime cuanto lo deseas porque no puedes fallar». Això diu la tornada de La cuenta atrás, la cançó que dona nom al primer LP del quintet surienc Morlan River. I l’oportunitat de presentar el disc, estrenat encara no fa un any, a la sala Stroika de Manresa com a teloners del popular Ramon Mirabet se’ls va presentar «només» fa dues setmanes, «però vam dir que sí, de cap. Hem anat forts, perquè sabem la possibilitat que representa. Ens ho prenem amb molta il·lusió i ganes, perquè a qui ens vegi li agradi la nostra proposta», destaca Martí Cordón, el baixista del grup.

Marc Badia, cantant i compositor de les cançons a les quals la banda dona forma al local, Pablo Fernández (guitarra i mandolina), Martí Cordón (baix), Artur Soler bateria) i Toni Garrido (teclats i acordió) han abocat la seva energia a La cuenta atrás, un disc que beu del country, del rock i del folk, en definitiva, de la música d’arrel nord-americana. I les lletres de les cançons són clarament la seva declaració d’intencions: «Lluitar per allò que vols aconseguir, sense necessitat de fer allò que els altres esperen de tu, de fer el teu camí amb empenta i constància per arribar allà on et plantegis», en paraules de Cordón.

Morlan River es va formar fa 5 anys com a duet acústic (amb Marc Badia i Pablo Fernández) i, després de dos EP i de guanyar el primer Llumplugged, va esdevenir banda el 2016 ja amb l’objectiu del llarga durada. Van contactar amb Pepo López (La cabra mecánica, Fito y los Fitipaldis, ChivoChivato, Quique González ) perquè produís i enregistrés el disc al seu estudi, Chivato, al Pont de Vilomara. «El coneixíem i és un referent del nostre estil», apunta el baixista. Finalment, els suriencs van presentar La cuenta atrás, l’abril passat amb una festa «espectacular» a la Nau de Ca l’Agut de Súria. Van aplegar 450 persones «i no esperàvem tanta tanta gent. Vam haver de treure les cortines amb què havíem delimitat l’espai perquè hi cabés tothom».

Concerts al carrer

I, des de llavors, han anat rodant els deu temes del disc en una vintena de concerts: al Firabar de Cardona, al Voilà! de Manresa (per cert, que avui hi seran per tercera vegada, acompanyats pels amics navarresos de Con X de Banjo), a L’Oncle Jack de l’Hospitalet, al Loco Club de València convidats per la revista musical La Gramola de Keith, en micros oberts de Barcelona i Igualada, en actuacions de festa major...

També, gràcies a la Casa de la Música de Manresa, han actuat en el marc de l’Estepa Mediterrània i ja fa tres o quatre anys que van al Mercat de la Música Viva de Vic, sempre al mateix lloc, a la plaça de la Pietat, al costat del temple romà. Aquest any ha estat el primer que s’han acreditat a la llotja, per fer contactes: «No tenim management i estem oberts a contractació. Anem fent de mica en mica, incansablement», apunta Cordón.

«El món de la música és molt complicat perquè cada cop hi ha més propostes i gent de grandíssim nivell», afirma el baixista per explicar que han buscat l’assessorament de la Casa de la Música de Manresa, «amb qui tenim una relació estreta. Vam decidir apuntar-nos a totes les beques possibles [vegeu desglossat] i també ens han ajudat en la distribució a Internet de la música i de fer les còpies físiques del disc. Sovint ens reunim, amb l’objectiu d’arribar al màxim de gent possible». Una de les seves estratègies és tocar al carrer, en format acústic, per «tirar la canya». Han estat a Tar-ragona, Girona, Madrid, València... i preveuen altres escapades.