Entre els mesos d'abril i juliol, ja en plena pandèmia, a Catalu-nya es van crear 3.585 empreses. Per a la majoria, obrir un negoci en plena crisi ha sigut tot un repte. Alguns projectes s'han hagut d'entregar a correcuita, altres s'han vist obligats a ajornar la seva obertura i gairebé tots posen de manifest la gran incertesa que els espera de cara als pròxims mesos.

Malgrat la situació actual provocada per la covid-19, els empresaris han tirat endavant, en part per la il·lusió i els esforços invertits, tot i que també per necessitat. «Si no tens ingressos, no et queda més remei», diu Albert Rovira, un dels responsables del bar El Jardí del Sant Pau, a Sant Pol de Mar. ACN ha parlat amb quatre testimonis per conèixer la seva experiència.

El del Jardí del Sant Pau -ocupa l'espai on abans hi havia el restaurant Sant Pau, de la cuinera Carme Ruscalleda- és un cas que s'ha repetit en diversos punts de Catalunya. El projecte feia més d'un any i mig que s'estava madurant i, quan finalment es va fixar la data d'obertura, va arribar l'estat d'alarma. «Nosaltres teníem previst obrir a l'abril; vam creure que era un bon moment per tenir un parell de mesos de rodatge abans d'arribar a l'estiu», explica Rovira.

Malgrat la pandèmia, el responsable del local reconeix que el negoci té força èxit, tot i que admet que li hauria agradat disposar d'una mica més de temps per adaptar-se a la demanda i a les diferents pautes de seguretat.

En un escenari similar s'ha trobat Dani Boguñá, gerent de la Rostisseria Gourmet El Pollastró, situada a Vilassar de Mar, qui tenia previst aixecar la persiana el març. El seu projecte, que també va néixer fa més d'un any, va obrir les portes el 20 de juny, poc abans de Sant Joan. «El negoci va començar a agafar forma el desembre, però al març va arribar la pandèmia, que ningú s'esperava», recorda. «Sí que és cert que t'imagines què pot passar, però en aquell moment ja no hi ha marxa enrere; no podíem llençar una inversió i el temps que havíem dedicat a tot plegat», afegeix.

L'àmbit de la restauració i l'alimentació no ha sigut l'únic que ha vist créixer nous projectes. A Barcelona, l'empresa especialitzada en robòtica humanoide PAL Robotics va posar en marxa una solució destinada als hospitals en temps rècord. Fa poc més de dos mesos, la companyia es va presentar a una convocatòria impulsada per la Unió Europea, la qual buscava adaptar tecnologies ja existents al sector sanitari per alleugerir la càrrega de treball del personal i reduir el risc de contagi de la covid-19.

El sector de les start-ups tampoc s'ha aturat. Una de les últimes que s'han creat a Barcelona és Mind and Identity, una empresa que ha desenvolupat una plataforma digital -rep el nom d'EYME- que permet visualitzar la construcció que fa una persona d'ella mateixa i de les persones que l'envolten.