Ascens imparable. El preu mitjà de la llum en el mercat majorista pujarà aquest dilluns fins a un màxim sense precedents: 442,54 euros el megawatt per hora (MWh), segons les dades de l’operador del mercat, OMIE. Aquesta evolució era previsible després que aquest diumenge, un dia festiu, arribés al segon preu mitjà més elevat de la història (379,03 euros).

Entre les 8 i les 9, tant al matí com a la nit, es registrarà la franja més cara, de 500 euros, mentre que la més barata, de 379,02, serà entre les 11 i les 12 de la nit.

Després d’aquesta nova pujada, que es produeix en plena ofensiva militar de Rússia sobre Ucraïna, el preu de la llum multiplicarà gairebé per 10 l’import registrat fa un any, quan es pagava a 45,07 euros/MWh, i és aproximadament un 90% superior que quan Rússia va envair Ucraïna el 24 de febrer. Aquesta evolució ha generat el traspàs d’usuaris de tarifa regulada cap al mercat lliure per intentar abaratir el rebut. El preu mitjà més elevat en el mercat majorista va ser el del 23 de desembre de l’any passat, quan va arribar al rècord actual de 383,67 euros/MWh. Però el preu d’aquest dilluns superarà aquesta xifra.

Escalda del gas

Un dels components que més contribueix a aquest enlairament és l’escalada que ha registrat el gas en els mercats internacionals i que marca generalment el preu en el mercat majorista, ja que és l’última font que cobreix la demanda. Després del conflicte a Ucraïna, aquest combustible ha experimentat una escalada imparable. Itàlia s’ha afegit a les peticions d’Espanya de desacoblar l’evolució del preu del gas del de la llum.

Davant aquest encariment que pot tendir a empitjorar, el Govern ha decidit prorrogar mesures que intenten frenar la repercussió de l’alça en el mercat majorista en el rebut que paguen els usuaris.

Es prorroga fins al 30 de juny el descompte del bo social elèctric del 60% per als col·lectius vulnerables i del 70% per als col·lectius vulnerables severs, així com les rebaixes fiscals del rebut (IVA elèctric del 10%, suspensió de l’impost del 7% sobre el valor de la producció i impost especial de l’electricitat del 0,5%). També estendrà fins aquesta data altres mesures vigents, com la minoració temporal del benefici extraordinari que obtenen les centrals de generació de gas no emissores, que finalitzava el 31 de març.