Nou ajut de 200 euros: com i qui pot demanar el xec?

Les persones amb baix nivell d'ingressos i de patrimoni podran omplir el formulari d'aquesta ajuda a partir del 15 de febrer i fins al 31 de març

Imatge de l'Agència Tributària de Catalunya

Imatge de l'Agència Tributària de Catalunya / ATC

Pedro P. / Redacció

Al voltant de quatre milions de llars a Espanya podran sol·licitar a partir d'aquest dimecres, 15 de febrer, l'ajuda única de 200 euros que el Govern va aprovar a finals del 2022, el conegut xec alimentació, juntament amb la rebaixa de l'IVA d'alguns aliments. Es tracta d'un ajut dirigit a totes aquelles persones amb baix nivell d'ingressos i de patrimoni.

El 7 de gener el Ministeri d'Hisenda va activar la pàgina web des d'on es pot fer la sol·licitud, per a això cal omplir un formulari especial. El formulari per a l'ajuda de 200 euros està disponible en la Seu Electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària i a l'ajuda poden accedir les persones físiques de baix nivell d'ingressos i patrimoni, que durant el 2022 hagin estat assalariats, autònoms, o beneficiaris de la prestació o subsidi per desocupació. A més, per a tenir dret al xec els beneficiaris hauran de tenir residència habitual a Espanya i haver realitzat alguna activitat per compte propi o aliè en 2022 que hagi suposat alta en la Seguretat Social o mutualitat.

Aquest ajut es facilita en un pagament únic i es pot sol·licitar des del 15 de febrer fins al 31 de març.

D'entrada, hi ha uns límits d'ingressos establerts

  • Haver obtingut durant el 2022 ingressos familiars que no superin els 27.000 euros íntegres, sense descomptar despeses ni retencions. Els ingressos familiars són els del sol·licitant més els del cònjuge o parella de fet i, sempre que convisquin amb ell, els de pares i avis de tots dos, així com els descendents que donen dret a aplicar el mínim per descendents en l'IRPF.
  • Sense comptar l'habitatge habitual, deixant aquest de banda, no es poden superar els 75.000 euros de patrimoni.

Encara que estiguin per sota del límit d'ingressos, no tenen dret a l'ajuda els qui, a 31 de desembre de 2022:

  • Percebin l'Ingrés Mínim Vital.
  • Els pensionistes de la Seguretat Social, de classes passives o d'una mutualitat.
  • No hagin estat donats d'alta en algun règim de la Seguretat Social o mutualitat durant el 2022, excepte beneficiaris de la prestació o subsidi per desocupació.
  • Els administradors de societats mercantils que no haguessin cessat la seva activitat a 31 de desembre de 2022 i els titulars d'accions o participacions en societats mercantils no negociats en mercats organitzats.

Com es demana l'ajuda de 200 euros?

Els potencials beneficiaris hauran de sol·licitar l'ajuda a través d'un formulari electrònic en la pàgina web de l'Agència -per al que necessitaran identificar-se amb Cl@ve PIN, certificat electrònic o DNI electrònic-, on consignaran el NIF del sol·licitant i les persones que convisquin en el domicili (excepte menors de 14 anys sense DNI) i un compte bancari per a realitzar l'abonament.

No serà necessari aportar cap documentació, tret que es denegui el consentiment a consultar el registre de parelles de fet, ja que l'Agència Tributària recaptarà la informació necessària de la Seguretat Social i altres organismes públics.

Per a aconseguir Cl@ve

Pots registrar-te a Cl@ve directament a través d'Internet, sol·licitant la carta d'invitació que rebràs per correu postal en el teu domicili fiscal i completant el registre posteriorment utilitzant el Codi Segur de Verificació que apareix en aquesta carta.

Per a aconseguir Dni-e

El DNI electrònic també és un sistema senzill que a més et servirà per a molts altres tràmits. Si encara no el tens operatiu, pots activar-lo des d'aquest enllaç.

Quan i com ho abonaran?

En la sol·licitud hauràs d'indicar un número de compte. En aquest número t'ingressaran el pagament dels 200 euros a tot estirar fins al dia 30 de juny. Si, després d'haver-ho sol·licitat, resulta que no compleixes els requisits, et denegaran l'ajuda, explicant-te els motius, però en cap cas seràs sancionat per haver sol·licitat l'ajuda i no complir els requisits.

La nova ajuda pretén millorar l'abast del xec de 200 euros de 2022 -que només va arribar a 600.000 dels 2,7 milions de persones previstes- amb un procediment de sol·licitud més senzill i un major llindar de renda (passa de 14.000 a 27.000 euros).