Omplir el dipòsit de gasolina ja és més car que l'estiu passat, però el dièsel és més barat

Tots dos carburants encadenen la seva cinquena setmana consecutiva de pujades, des de principi de juliol

Sara Ledo

Com és habitual en ple estiu, la demanda de carburants puja i els preus també. La gasolina i el dièsel van repuntar en la primera setmana d'agost l'1,8% i el 3,4%, respectivament, en la cinquena setmana consecutiva de pujades des de principis de juliol, encara que el seu efecte és desigual segons el producte. Així, mentre el preu dels viatges per als cotxes de gasolina és més car que l'any passat, quan encara era vigent el descompte de 20 cèntims per litre de carburant, en el cas del dièsel passa el contrari, segons confirma el Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) publicat aquest dijous.

Aquesta estadística recull les dades de més de 11.400 estacions de servei a Espanya entre l'1 i el 7 d'agost, quan el preu mitjà de la gasolina es va situar en 1,680 euros el litre, mentre que el gasoil va costar gairebé 1,553 euros. En el cas de la gasolina l'increment porta al preu del proveïment de carburant per sobre del nivell en què se situava en el mateix període de l'any anterior. El preu mitjà en la primera setmana d'agost del 2022 va ser d'1,860 euros per litre, que en descomptar els 20 cèntims es convertirien en 1,66 euros per litre, per sota del preu actual. D'aquesta manera, omplir un dipòsit de 50 litres llavors suposava una factura de 83 euros, un euro menys que els 84 que d'ara.

Aquestes xifres són preus mitjans entre gasolineres, la qual cosa implica que n'hi ha que són de més barates i altres de més cares. La comparació anterior parteix del preu final que paguen els usuaris, però si es fa sobre el preu dels carburants en si cal remuntar-se a la setmana entre el 29 de novembre i 5 de desembre, quan el preu de la gasolina es va situar en 1,688 euros per litre, però llavors s'aplicava l'esmentada rebaixa, i per tant el preu mitjà era inferior, d'1,488 euros per litre. Una setmana després, el litre de gasolina va caure fins als 1,642 euros per litre.

El cas del dièsel és diferent, el preu d'1,553 euros per litre és el més alt des dels 1,546 euros per litre que va marcar a finals del març passat, però se situa lluny dels preus de fa un any, fins i tot amb descompte, però llavors els preus d'aquest producte es van disparar per les tensions pel veto europeu a la importació de dièsel rus i el temor a problemes de subministrament. Així, l'agost del 2022, el litre de dièsel es pagava a 1,854 euros per litre, que si es descompten els 20 cèntims costava uns 1,654 euros per litre, encara per sobre del preu actual. És a dir, en el cas d'un proveïment de carburant de 50 litres, l'any passat els conductors haurien pagat 82,7 euros, mentre que enguany la factura pujaria a uns 77,65.

Els preus dels carburants s'emmarquen en un escenari d'encariment del petroli des del mes de juny, que suma una trajectòria ascendent de més de 12 dòlars, fins als 87,40 dòlars per barril que va marcar la referència del Brent aquest dimecres, i es veuen impulsats per l'alça de la demanda pròpia d'aquests mesos de l'any. És previsible que mantinguin la tònica ascendent, si s'ha de jutjar per la trajectòria de preus del geoportal d'hidrocarburs del Ministeri per a la Transició Ecològica, que recull el preu mitjà diari dels carburants a les estacions de servei: segons aquest porta, la gasolina va tenir aquest dijous un preu mitjà d'1,674 euros per litre i el gasoil, d'1,569 euros per litre; mentre que fa una setmana el primer marcava 1,665 euros i el segon 1,532 euros.

L'Organització de Països Exportadors de Petroli i altres economies productores (el que es coneix com a OPEP+) van acordar estendre un any més les reduccions de producció que tenien com a objectiu reflotar el preu d'aquest carburant. L'aliança liderada per Riad i Moscou va confirmar divendres passat que continuarà mantenint aquesta reducció que suposa una rebaixa total de la producció del grup en 3,6 milions de barrils diaris, equivalents al 3,6% de l'oferta petroliera mundial.

En comparació amb altres països, el preu dels carburants a Espanya va tornar a estar per sota de la mitjana dels Vint-i-set de la Unió Europea, on el preu va estar al voltant dels 1,802 euros el litre de gasolina, i d'uns 1,689 euros el de gasoil. Més cars van ser encara al'eurozona, on el litre de gasolina es va pagar de mitjana a 1,862 euros, i el de gasoil, a més de 1,725 euros.