Els carburants acumulen dos mesos de preus a l'alça i la gasolina s'enfila fins als 1,72 euros el litre

El dièsel puja fins als 1,612 euros el litre, el preu més alt dels últims sis mesos

El preu del combustible va pujant

El preu del combustible va pujant / Arxiu

ACN

Els carburants encadenen dos mesos de preus a l'alça, segons les dades publicades aquest dijous al Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Durant els últims set dies el preu de la gasolina a les estacions de servei de l'Estat s'ha enfilat fins als 1,721 euros el litre, el 0,7% més que la setmana anterior, i continua en el seu valor màxim de l'últim any. El preu mitjà del dièsel també ha pujat, en concret el 0,68% respecte de la setmana passada, fins a assolir els 1,612 euros el litre. Es tracta del preu més alt des de mitjans de febrer, és a dir, dels últims sis mesos. L'espiral alcista del preu del combustible va començar a finals de juliol, coincidint amb les vacances d'estiu. També s'atribueix a l'encariment del barril de Brent.

Des de començaments de l'estiu, el litre de gasolina acumula un increment en el preu del 8,17%, mentre que el gasoil suma una pujada del 12,18%. Amb el repunt d'aquesta setmana, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina costa uns 94,65 euros i de dièsel uns 88,7 euros.

Fa un any, quan hi havia en vigor la bonificació de 20 cèntims el litre de carburant per part del govern espanyol, el litre de gasolina se situava en els 1,59 euros i el dièsel en els 1,68 euros -amb el descompte aplicat-. Tot i que enguany els preus són més alts que aleshores, encara no assoleixen els màxims de dos euros el litre que es van assolir a principis de l'estiu passat.