Manresa és la ciutat gran catalana amb el preu mitjà del lloguer més econòmic

La capital del Bages és dels sis únics municipis de més de 50.000 habitants on el preu baixa respecte del trimestre anterior

Els professionals del sector destaquen la falta d’activitat del sector de la construcció per renovar un parc d’habitatges envellit

Aparador amb preus de lloguer en una immobiliària de Manresa

Aparador amb preus de lloguer en una immobiliària de Manresa / Oscar Bayona

Carles Blaya

Carles Blaya

Amb 533,86 euros, Manresa es va situar en el segon trimestre de l’any com la ciutat de més de 50.000 habitants de Catalunya amb el preu del lloguer més barat. En els primers tres mesos de l’any, era Lleida el municipi amb el lloguer més econòmic i el seguia Manresa, però d’un trimestre a l’altre el preu a la capital del Bages s’ha mantingut pràcticament estable mentre a la capital del Segrià s’ha incrementat prop del 4%. Aquesta informació es desprèn de l’estadística del mercat de lloguer que s’elabora a partir del registre de les fiances dipositades a l’Incasòl. 

Evolució del lloguer als municipis de més de 50.000 habitants

Evolució del lloguer als municipis de més de 50.000 habitants / Incasol/Jordi Cirera

La capital del Bages és dels sis únics municipis de més de 50.000 habitants del país on el preu del lloguer baixa respecte del trimestre anterior. La resta són l’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Reus, Mollet del Vallès i Sant Cugat del Vallès, la ciutat amb el preu absolut més alt, de 1.269,51 euros. Respecte del mateix trimestre de l’any passat, el preu del lloguer ha augmentat a Manresa el 6%, lluny del 13,13% de Mollet del Vallès o del 12,63% de Girona, però manté una línia ascendent com la majoria de ciutats grans del país. De fet, només el Prat de Llobregat i Badalona experimenten una davallada en el preu respecte de l’any passat.

Quant a l’activitat al sector, les dades de l’Incasol posen de manifest que la capital del Bages acumula durant l’any 942 contractes de lloguer, dels quals 440 es van signar en el segon trimestre. El 12,35% menys d’activitat en un període respecte de l’anterior. En relació al segon trimestre del 2022, el mercat també s’ha ralentitzat, amb una caiguda d’operacions del 8,71%. Una davallada que se situa en la franja mitjana del conjunt de ciutats de més de 50.000 habitants, la majoria de les quals han vist retrocedir el mercat de lloguer d’un any a l’altre. Només Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Castelldefels i Santa Coloma de Gramenet incrementen la seva activitat.

Els professionals del sector destaquen que el mercat a Manresa es mou especialment per l’arribada de clients de la primera i la segona corona metropolitanes i dels estudiants universitaris foranis. En general, però, a les immobiliàries treballen amb habitatges amb preus per sobre de la mitjana estadística de la ciutat. Al sector coincideixen que el mercat manresà hi ha «molt pis vell, perquè hi ha hagut molt poca obra nova a la ciutat, a diferència d’altres llocs de Catalunya, i el parc d’habitatges s’ha envellit», diu Esther Puig, de Bolsa de la Vivienda. «Els preus no han evolucionat com ho han fet en altres ciutats, amb més construcció», afegeix. Sita Salido, d’Inllobsa, coincideix amb el diagnòstic. «Hi ha pisos molt antics, econòmics. I un mercat envellit, poc rehabilitat, per a un perfil de client amb pocs recursos», diu Salido, per a qui cal celebrar, d’una banda, que els preus siguin més econòmics que en altres ciutats similars a Manresa, però alhora lamenta que la dada posi de manifest certa «degradació» del mercat en comparació «amb poblacions com Igualada, Vic, Terrassa o Sabadell".

Evolució del mercat de lloguer a les comarques catalanes

Evolució del mercat de lloguer a les comarques catalanes / Incasol/Jordi Cirera

Per comarques, la mitjana del Bages rebaixa fins als 524,03 el preu del lloguer. Just la meitat que al Barcelonès, la comarca més cara del país, amb 1.024,25 euros. Al conjunt del Bages, però, el preu va a l’alça: l’1,40 respecte del primer trimestre de l’any, i el 8,38% en un any. El preu baixa aproximadament a la meitat de les comarques catalanes entre trimestres, i s’incrementa en totes respecte de l’any passat, excepte en cinc. D’entre les comarques de la Catalunya central, la que presenta un lloguer més car és la Cerdanya, amb 668,54 euros, seguida del Moianès, ja per sota dels 600 euros, concretament amb 585,30 euros. En contrapunt, el Solsonès i el Berguedà, amb 421,74 i 427,82 euros, són les comarques del territori amb els lloguers d’habitatges més econòmics. El Bages i l’Anoia són les úniques comarques del territori central on el lloguer puja entre trimestres.

Evolució del mercat de lloguer en municipis de la Catalunya central

Evolució del mercat de lloguer en municipis de la Catalunya central / Incasol/Jordi Cirera

Per municipis de la Catalunya central, d’entre els que disposen de dades completes, Bellver de Cerdanya és el que té el lloguer més car, amb 1.000 euros, seguit de Sant Esteve Sesrovires, amb 876, 88. Entre els més econòmics se situen El Pont de Vilomara i Rocafort, amb 33,8,24 euros, Callús, amb 358,61; i Solsona, amb 394,67 euros. En el conjunt de municipis del territori amb dades comparables, el lloguer puja en tots en un any, excepte en una desena de poblacions, entre les quals el Pont de Vilomara, Sant Fruitós de Bages, Callús, Navarcles, Sant Joan de Vilatorrada i Igualada.

Subscriu-te per seguir llegint