El sistema de pensions d'Espanya és un dels menys sostenibles del món

Tot i que, som un dels millors en els imports de les pensions i en confiança

El rànquing final ens deixa en 61,6 punts, una nota que no està gens malament

Descobreix que ha de canviar i que està canviant en el sistema públic de pensions pels jubilats

El sistema de pensions d'Espanya

El sistema de pensions d'Espanya / DDG/EVA REMOLINA/AMIC. GIRONA

La consultora Mercer, anualment i des de fa anys, fa un rànquing anual sobre els sistemes de jubilació d'arreu del món i Espanya, sovint, no queda en bona posició. Aquest any, només ha aconseguit 28,5 punts sobre 100 en matèria de sostenibilitat.

Aquesta anàlisi es fa a 47 països i analitza si el sistema actual podrà continuar funcionant en el futur o si s'haurà de canviar perquè portarà certs problemes amb les pensions. Per tal de mantenir un sistema de pensions i jubilacions en perfectes condicions s'han de mesurar i comptabilitzar certs paràmetres i així evitar una crisi en les pensions dels jubilats, entre altres.

Espanya queda molt mal posicionada en l'aspecte de la sostenibilitat, però encara hi ha 2 països que queden per sota nostra: Àustria amb una puntuació de 22,6 i Itàlia amb 23,7. Argentina i Brasil tenen una puntuació igual o similar a la d'Espanya i no arriben ni a un 3 sobre 10, així doncs, queden tots suspesos en aquesta matèria.

L'anàlisi de Miguel Ángel Menéndez, director de l'àrea de 'Wealth de Mercer Espanya'

Ha caigut la natalitat i hi ha hagut un fort repunt en la inflació. Aquests dos casos particulars estan duent certs problemes a l'hora de mantenir un sistema de pensions amb una sostenibilitat mantinguda en els temps. Tot i que, no són els únics punts a millorar per pujar la puntuació i aconseguir que les pensions mínimes es garanteixin a llarg termini.

Però tot no podia ser tan dolent i hi ha dos punts en els quals Espanya aprova amb un notable alt: en la quantitat de les pensions (imports), amb un 79,7 i amb la confiança que té el sistema de pensions del país, arribant als 79,2 punts.

Les nostres pensions són bones

Les nostres pensions són bones / 8PHOTO

Quin és el resultat final d'Espanya

Espanya aprova amb 61,6 punts en el rànquing global. Tot i que, el resultat està una mica per sota del de l'any passat, dues dècimes per sota, se segueix mantenint en la mateixa posició envers els 47 països analitzats.

Espanya manté la posició 26 dins els 47 analitzats: no està tan malament

Els Països Baixos, Islàndia i Dinamarca són els 3 països consolidats amb els sistemes de pensions més sòlids, segons l'informe publicat ahir, 17 d'octubre de 2023. I Espanya ha assolit la nota 'C+'.

La nota 'C+' per Espanya

Això vol dir que, el sistema de pensions d'Espanya té elements positius, però hi ha carències i riscos que s'han d'abordar per aconseguir una sostenibilitat a llarg termini. 

Tot i que, Espanya ja ha fet moltes millores envers el sistema públic de pensions. El ministre José Luis Escrivá ha introduït diverses mesures per augmentar els ingressos del sistema, el qual estava en dèficit des del 2012.

Les mesures que ha pres el govern de Pedro Sánchez

El ministre en funcions José Luis Escrivá sota el mandat de Sánchez ha dut a terme diverses mesures per millorar el dèficit que es portava arrossegant des del 2012. Alguna d'aquestes mesures han estat integrar un mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI), una nova quota de solidaritat, la pujada extra de les bases màximes i el nou sistema de cotització dels autònoms en funció dels seus ingressos, entre altres.

Les recomanacions de l'estudi de Mercer

Per millorar la puntuació, s'ha de donar més ajuda a les persones amb un nivell adquisitiu baix i a les persones amb una edat més avançada, a més, també s'ha d'augmentar la cobertura dels treballadors en els plans de pensions a través de l'afiliació i per últim, s'ha d'aconseguir incrementar la taxa de participació de la població activa en les edats més avançades.