Cervesa blava, croquetes de panettone o sobrassada de wagyu, principals novetats del Gastronòmic Fòrum Barcelona

La fira compta amb 350 empreses participants i 200 ponents com els xefs Joan Roca o Albert Adrià

Fòrum Gastronòmic 2023 aquest dilluns

Fòrum Gastronòmic 2023 aquest dilluns / Guillem Roset/ACN

Guillem Roset/ACN

El Gastronòmic Fòrum Barcelona 2023 ha obert les seves portes aquest dilluns en l’edició més gran fins ara . Fins dimecres la fira compta amb tota mena de propostes per als professionals de l’hostaleria, el comerç especialitzat i la gastronomia. La cita compta amb 350 empreses participants i un major protagonisme de 200 petits productors enogastronòmics de Catalunya, Galícia, Menorca, Burgos i Granada. Entre les principals novetats de la cita gastronòmica hi ha croquetes de panettone, cervesa blava amb filosofia medicinal, sobrassada amb carn japonesa de Wagyu, sticks de peus de porc, xurros de moniato o gelats de cafè ristretto amb xocolata. El fòrum impulsa 120 activitats amb 200 ponents com Joan Roca, Albert Adrià o Jesús Sánchez.

L’edició més gran de la seva història, amb un 20% més de participants, ofereix un Espai Catalunya amb 80 petites empreses i productors catalans. Enguany gira al voltant de la cuina transformadora i compromesa amb la preservació de la biodiversitat.

Per això, bona part dels cuiners presentaran iniciatives vinculades a l’ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d’elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari. Els restaurants participants sumen 55 estrelles Michelin clàssiques i 11 estrelles verdes. A banda de Joan i Josep Roca i Jesús Sánchez, també hi haurà altres xefs com Eric Verbauwhede, Paolo Casagrande, Oriol Castro i Eduard Xatruch o Albert Adrià.

Pel que fa a l’espai divulgatiu ForumLab, oferirà una vintena de sessions sobre els reptes de futur del sector com la redimensió dels negocis, la digitalització o la formació.

De la cervesa fusió a la millor del món

Nascuda de la col·laboració de la petita empresa xinesa Shuangxi Food i l’Institut de la Cervesa Artesana de Barcelona, el Gastronòmic Fòrum Barcelona ha estat l’escenari per donar a conèixer la cervesa blava ‘Shuangxi Blau’. Amb ingredients 100% naturals provinents de la Xina, Alemanya, Bèlgica i Catalunya, aquesta cervesa fusió es presenta com una beguda que del·laïta el paladar, nodreix i aporta elements medicinals.

En el terreny de les cerveses, s’ha vist la ‘Cap d’Ona’, una cervesa considerada des de fa quatre anys la millor del món elaborada a la Catalunya del Nord. Es tracta d’un producte ecològic, artesanal i realitzat amb productes de proximitat.

Croquetes, xurros o sobrassada

Algunes de les novetats que s’han presentat s’han plantejat per impactat en els àpats nadalencs. Com és el cas de les croquetes de panettone italià de Coc&Delicatessen o el xurro de moniato.

La cofundadora de Coc&Delicatessen Imma Pardos ha dit que amb aquestes dues propostes el Nadal “arriba a la boca” i que la croqueta es pot menjar de postres amb un gelat de mandarina o vainilla. “Al nostre mercat li agrada molt el dolç i el salat”, ha constatat Pardos.

El gerent de Butcher Society, Juanjo Roca, ha explicat que fer una sobrassada tradicional amb carn i greix boví de wagyu de Kobe (Japó) permet que aquest embotit tingui una dolçor i una acidesa “molt més baixa”. “Té un gust molt fi i no es fa pesada. És més suau que la de porc”, ha detallat Roca. Amb un preu d’uns quaranta euros per cada 250 grams, la nova versió de l’embotit és més baixa en greix.

Hamburguesa de carxofa o gelats de cafè ristretto

Al saló s’hi presenten altres novetats com un calendari d’advent de salses dolces artesanes de can Bech amb 24 sabors per maridar amb formatges. Un dels habituals al certamen, Sandro Desii, proposa enguany gelats de cafè ristretto amb xocolata, de barattolino de caramel salat i d’ametlla & bergamota o un sorbet gastronòmic de piparra.

El gruix de novetats gastronòmiques es completa amb el paté de Malvasia de Sitges amb vi de malvasia amb fruits secs que evoca sabors del receptari català, els sticks de peus de porc com a aperitiu arrebossat o una hamburguesa de carxofa prèmium.