Emergència climàtica

Anuari 2023: La COP28 tanca un acord per deixar enrere l’ús dels combustibles fòssils

Els països presents a la cimera de Dubai signen un text perquè el 2050 s’hagi fet «la transició»

Sultan Ahmed al-Jaber, president de la COP28 i ministre d’Indústria dels Emirats Àrabs,  en una sessió  | ARXIU/MARTIN DIVISEK/EFE

Sultan Ahmed al-Jaber, president de la COP28 i ministre d’Indústria dels Emirats Àrabs, en una sessió | ARXIU/MARTIN DIVISEK/EFE / Redacció/V.R. Manresa/Dubai

Redacció/V.R. Manresa/Dubai

La COP28 va tancar el 13 de desembre –s’havia d’acabar el 12–, després de 15 dies de debat i una llarga nit de negociacions, un acord inèdit que per primera vegada fa referència que cal deixar enrere l’ús de combustibles fòssils. Els representants dels gairebé 200 països presents a la cimera de Dubai van signar un text en què es comprometen a impulsar una «transició per deixar enrere» (transitioning away, en anglès) el petroli, el gas i el carbó de cara al 2050.

Els punts clau de l’acord de Dubai són, en primer lloc, que som al principi de la fi dels combustibles fòssils, ja que es reclama explícitament una «transició» accelerada i justa per deixar enrere els combustibles fòssils, «en aquesta dècada crítica» i es fa la promesa d’aconseguir el zero net de cara al 2050. El text també inclou una dràstica reducció de les emissions, ja que recull el full de ruta plantejat per l’últim informe del Panell Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) per esquivar un escalfament extrem del planeta i reclama als països que presentin els seus nous plans de reducció d’emissions el 2024.

Un altre punt acordat és que de cara al 2030 s’han de triplicar les energies renovables i i multiplicar per dos l’eficiència energètica. També inclou més compromisos econòmics per frenar l’avanç de la crisi climàtica i per fer front a les seves conseqüències. S’ha aconseguit consolidar l’anomenat Fons Verd pel Clima, amb més de 12.800 milions de dòlars promesos i el compromís de finançar el fons de pèrdues i danys per ajudar els països més vulnerables al caos climàtic.

Amb tot, els acords de Dubai no suposaran un canvi immediat. Es tracta més d’un full de ruta global i cada regió l’haurà d’adaptar a les seves circumstàncies. El repte dels països és traslladar tots aquests acords a les seves normatives internes.

Decepció dels joves activistes

La cimera, però ha decebut els joves activistes ecologistes. «És descoratjador veure com estem celebrant un pacte de mínims com un èxit», va afirmar Karin Watson Ferrer, coordinadora de la plataforma Llatines pel clima. Molts joves de la generació de Greta Thunberg també consideren l’acord de Dubai com un «pacte de mínims» que queda curt en comparació d el que realment faria falta per lluitar contra la crisi climàtica.

La principal crítica dels joves és que, malgrat els avanços, l’acord final no inclou un full de ruta clar i un compromís més explícit per esquivar la catàstrofe climàtica.