Atac a la democràcia aL Brasil

Anuari 2023: Els bolsonaristes emulen l’assalt al Capitoli a Brasília

El 8 de gener van envair els edificis del Congrés Nacional, la Presidència i el Tribunal Suprem Federal en una jornada de caos

Milersde seguidors de Bolsonaro assalten el Palau de Planalto

Milersde seguidors de Bolsonaro assalten el Palau de Planalto / Arxiu/EP

Redacció/Agències

Emulant l’assalt al Capitoli dels Estats Units del 2021, seguidors de l’ultradretà Jair Bolsonaro van envair el diumenge 8 de gener els edificis del Congrés Nacional, la Presidència i el Tribunal Suprem Federal en una jornada de caos.

Luiz Inácio Lula da Silva havia guanyat les eleccions brasileres amb el 50,9% de vots el 31 d’octubre. El 30 de desembre, Bolsonaro va marxar cap als Estats Units, dos dies abans de la presa de possessió del president electe, i no va fer el tradicional traspàs de la banda presidencial, un gest respectat pels mandataris del país des que el 1985 va recuperar la democràcia després de 21 anys de dictadura.

Uns 4.000 bolsonaristes van marxar cap al Congrés i van irrompre al Palau de Planalto, on van causar danys a obres d’art i mobiliari. També van trencar vidres i van vandalitzar la seu del Tribunal Suprem Federal. La policia va detenir 1.500 bolsonaristes i 1.300 van ser imputats. Al setembre va arribar la condemna per al primer acusat a ser jutjat: 17 anys de presó per cinc delictes, incloent-hi el de cop d’estat i abolició violenta de l’estat democràtic.