Els carburants arrenquen 2024 amb les seves primeres pujades en tres mesos

El gasoil posa fi a dotze setmanes seguides en caiguda després de pujar el 0,07% respecte a la setmana anterior, fins als 1,493 euros el preu mitjà del litre

La Gasolinera Esclat del polígon dels Dolors de Manresa

La Gasolinera Esclat del polígon dels Dolors de Manresa / Oscar Bayona

Agències

El preu mitjà dels carburants ha iniciat 2024 registrant les seves primeres pujades en tres mesos, després d'acumular un descens darrere l'altre des de finals de setembre que el va portar a acomiadar l'any passat instal·lat en nivells mínims de l'exercici després de sumar un abaratiment de gairebé el 15%.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina ha tallat aquesta primera setmana de l'any amb una ratxa de tretze descensos consecutius després d'encarir-se el 0,19%, per situar-se en els 1,534 euros, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea recollits per Europa Press.

Per la seva banda, el gasoil posa fi a dotze setmanes seguides en caiguda després de pujar el 0,07% respecte a la setmana anterior, fins als 1,493 euros el preu mitjà del litre.

D'aquesta manera, tots dos carburants tallen una espiral baixista que els havia portat a acumular un descens en el preu de gairebé el 15%, en el cas de la gasolina, i de més del 13%, per al dièsel.

La gasolina, per sota d'abans de la guerra d'Ucraïna

Malgrat aquest lleuger repunt, el preu del litre de gasolina es manté per sota dels nivells en els quals se situava abans de l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna -1,592 euros per litre-, que va començar el 24 de febrer del 2022. En el cas del gasoil segueix per sobre del preu de llavors -1,479 euros per litre-.

A més, tots dos carburants continuen lluny dels màxims que van registrar l'estiu de 2022, al juliol, quan la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil als 2,1 euros.

El dipòsit de gasolina, 3 euros més car que el 2022

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina té un preu de 84,37 euros, gairebé tres euros més que en les mateixes dates de l'any passat, quan ascendia a uns 81,4 euros, quan ja no existia el descompte de 20 cèntims per litre que va estar vigent en gran part del 2022.

Per als vehicles de dièsel, omplir un dipòsit mitjà (55 litres) suposa un desemborsament de 82,11 euros, uns 8 euros més que en el mateix període de 2023, moment en el qual el preu era de 74 euros.

Igualment, amb aquesta, el dièsel suma 45 setmanes seguides per sota del preu de la gasolina. Es manté així en la situació habitual anterior a la invasió russa d'Ucraïna, que va provocar que el preu del gasoil anés més car que el de la gasolina de forma continuada des d'agost del 2022 fins a mitjan febrer del 2023, quan es va trencar la dinàmica.

El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com la seva cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

Els preus a Espanya, més barats que la mitjana europea

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,668 euros el litre, i de l'eurozona, amb un preu mitjà d'1,721 euros.

En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,633 euros, i de la zona euro, on marca un preu d'1,666 euros.