Oxfam constata que la riquesa dels cinc més rics s’ha duplicat des del 2020

Segons l’ONG, serien necessaris 229 anys per eradicar la pobresa al conjunt del planeta

Elon Musk és l’home més ric del planeta | ARXIU/EP

Elon Musk és l’home més ric del planeta | ARXIU/EP / Agències. Londres

Agències

La riquesa dels cinc homes més rics s’ha duplicat des de 2020, mentre que gairebé 5.000 milions de persones s’han empobrit des de l’inici de la dècada, assenyala l’informe sobre desigualtat elaborat per l’organització no governamental Oxfam. Amb motiu del començament del Fòrum Econòmic Mundial, que reuneix a Davos líders empresarials, polítics i acadèmics de nombrosos països, Oxfam estima que poden ser necessaris més de dos segles per eradicar la pobresa.

Segons Oxfam, a finals de novembre de 2023, els cinc homes més rics del món eren Elon Musk (X, antic Twitter), Bernard Arnault (LVMH), Jeff Bezos (Amazon), Larry Ellison (del sector del programari) i Warren Bufet (inversor americà). A més, afirma que set de les deu empreses més grans del món té un multimilionari com a president o accionista principal.

Davant aquestes profundes desigualtats l’ONG reitera que és urgent una acció pública transformadora capaç de donar prioritat als serveis públics, defensar una major regulació de les grans empreses, acabar amb els monopolis i aplicar impostos permanents sobre la riquesa i els beneficis excessius. En concret, l’ONG diu que la riquesa conjunta dels cinc homes més rics del món ha passat de 405.000 milions de dòlars a 869.000 milions -un augment de 14 milions de dòlars per hora-.

Entretant, la riquesa que concentren prop de 5.000 milions de persones ha disminuït, per la qual cosa a aquest ritme, serien necessaris 229 anys per a eradicar la pobresa a nivell global. En el seu informe, «Desigualtat S. A», Oxfam revela que el valor de mercat conjunt de les mega empreses és de 10,2 bilions de dòlars, més que el PIB combinat de tots els països d’Àfrica i Amèrica Llatina.

«Estem assistint al que sembla l’inici d’una nova dècada de gran divisió, en la qual milers de milions de persones s’enfronten als efectes econòmics de la pandèmia, la inflació i la guerra, mentre que les fortunes dels milmilionaris creixen de manera desorbitada», va assenyalar el director executiu interí d’Oxfam Internacional, Amitabh Behar, en divulgar-se l’informe. «Aquesta desigualtat no és cap casualitat; els milmilionaris s’asseguren que les grans empreses els generin més riquesa a costa de la resta de la població», va afegir.

Segons va explicar Behar, el creixent poder de grans empreses i monopolis s’ha convertit en «una màquina de generació de desigualtats» i munten esquemes d’evasió fiscal, privatitzen serveis públics i acceleren el col·lapse climàtic.

Segons Oxfam, a Espanya, eL 2022, el 10% més ric de la població del país concentrava més de la meitat del valor de la riquesa. L’1% més ric acaparava el 22% d’aquesta riquesa, mentre que el 50% de les llars més pobres a penes arribava al 8%.