El sector turístic de la Catalunya Central preveu una ocupació d'entre el 50% i el 90% per Setmana Santa

Els allotjaments de Montserrat fregaran el ple, mentre que el turisme rural del Berguedà ha notat una davallada

Les masies El Prat de Sant Jaume de Frontanyà

Les masies El Prat de Sant Jaume de Frontanyà / Nia Escolà

ACN

L'ocupació turística a la Catalunya Central se situa entre el 50% i el 90% aquesta Setmana Santa. Un dels punts més visitats durant aquests dies és Montserrat on els allotjaments del santuari fregaran el ple entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. Per contra, al Berguedà, una de les comarques amb més cases de turisme rural, en aquests moments l'ocupació no supera el 75% durant els dies festius, una situació que contrasta amb la de l'any passat, quan es va fregar el 100% d'ocupació. El president de l'associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, diu que és una "anomalia" i que "no és ho habitual". A Osona les reserves estan entre el 50% i el 100% en funció de l'allotjament i ubicació.

El Berguedà és una de les comarques amb més cases de turisme rural i, Setmana Santa, sol ser un dels moments forts de l'any amb ocupacions que superen el 90% i arriben al 100% en els dies centrals. Enguany, però, les previsions no són tan optimistes. De moment, l'ocupació no supera el 75% els dies forts de Setmana Santa, de divendres a dilluns, i és de només el 25% per a la resta de dies. El president de l'associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, explica que es tracta d'una "anomalia". "No és ho habitual. Són dates molt demanades i no sabem si és perquè és massa d'hora o per altres motius que no coneixem", explica.

En canvi, a Montserrat, un dels punts turístics més visitats de la Catalunya Central durant la Setmana Santa, les previsions d'ocupació són similars a les de l'any passat. A l'Hotel Abat Cisneros les reserves són del 90% entre dijous i diumenge -la resta de dies és del 75%-, mentre que a les Cel·les Abat Marcet l'ocupació s'enfila fins el 95%. Fonts de l'Abadia de Montserrat expliquen que el públic és força repetidor de cada any per Setmana Santa.

A Osona, les reserves dels allotjaments oscil·len entre el 50% i el 100%, segons les dades facilitades per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme del Moianès i d'Osona. De fet, aquest cap de setmana de Rams la majoria d'hotels han penjat el cartell de 'complet' coincidint amb el Mercat del Ram, un esdeveniment que congrega a la ciutat de Vic uns 100.000 visitants. Per la resta de dies de Setmana Santa, les reserves són més variables.

On també hi ha bones previsions d'ocupació és a l'Alta Anoia on es preveu una mitjana de reserves del 90% en allotjaments de turisme rural, una situació molt similar a la de l'any passat. Així ho explica el president de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, Ramon Bosch, que precisa que els dies forts seran a partir de Dijous Sant i fins al Dilluns de Pasqua. Pel que fa al perfil del visitant, seran sobretot famílies i grups d'amics procedents de Catalunya i un 10% del Regne Unit.