El significatiu i sorprenent canvi d'opinió del Banc Central Europeu sobre el bitcoin

Si fa un any el BCE emfatitzava els aspectes negatius i la seva naturalesa especulativa, ara reconeix certs beneficis pràctics de la criptomoneda més famosa

El Bitcoin, vist ara amb uns altres ulls des del Banc Central Europeu

El Bitcoin, vist ara amb uns altres ulls des del Banc Central Europeu / D.I.

J.A. Giménez

Mentre assistim aquestes darreres setmanes, i especialment els últims dies, a una notable recuperació del valor del bitcoin, que sembla haver superat el criptohivern en què es trobava des del 2022, una nova notícia, i força important, es suma als factors que n'estan afavorint el ressorgiment.

I és que el Banc Central Europeu (BCE), en un document de treball publicat a la seva web, mostra un canvi d'opinió significatiu sobre la principal criptomoneda. Les conclusions d'aquest nou informe del 2023 disten força de les expressades ara fa un any.

Els dos estudis del BCE, el del 2022 i el del 2023, ofereixen perspectives ben diferents sobre bitcoin, reflectint diferents enfocaments i conclusions. Així, mentre que el "Bitcoin's last stand" publicat a finals de novembre de 2022 se centra en els desafiaments i limitacions de Bitcoin, destacant la seva volatilitat, ús limitat en transaccions legals, i la seva naturalesa especulativa, el més recent, WP2868, per contra, analitza el seu paper en economies emergents i en desenvolupament, on pot servir com a refugi davant de la inestabilitat de les monedes locals.

De la mateixa manera, mentre el de l'any passat qüestiona la viabilitat del bitcoin com a moneda o inversió, assenyalant-ne l'impacte ambiental negatiu i els riscos per a la indústria financera, el d'aquest 2023, tot i que segueix reconeixent l'aspecte especulatiu de bitcoin, també identifica usos transaccionals legítims en certs contextos, especialment a països amb sistemes financers menys desenvolupats.

El canvi significatiu entre els documents és, doncs, la perspectiva sobre l'ús i el valor del bitcoin. Mentre que el primer emfatitza els aspectes negatius i la seva naturalesa especulativa, el segon reconeix certs beneficis pràctics de bitcoin en economies específiques. Això mostra una visió més matisada i contextual del BCE sobre les criptomonedes.

Si voleu conèixer més en profunditat cada document, aquí us exposem un resum amb els principals punts de cada un:

Bitcoin: darrer bastió en un mercat cripte en crisi

A l'informe "Bitcoin's last stand" del Banc Central Europeu (BCE), s'analitza l'estat actual de bitcoin enmig d'una crisi generalitzada als mercats de criptomonedes després de la caiguda d'un important intercanvi de criptoactius.

El valor del bitcoin va assolir un pic de 69.000 dòlars el novembre de 2021, descendint a 17.000 dòlars a mitjans de juny de 2022 i fluctuant al voltant de 20.000 dòlars des d'aleshores. Aquesta estabilització aparent és vista per alguns com un respir abans d'assolir noves cotes altes, però l'informe suggereix que podria ser més aviat un últim alè artificial abans d'un camí cap a la irrellevància, agreujat per la caiguda de FTX que en va reduir encara més el preu.

Bitcoin en transaccions legals: Un ús limitat

Des de la seva creació el 2008 per Satoshi Nakamoto, bitcoin es va promocionar com una moneda digital global i descentralitzada. No obstant això, el seu disseny conceptual i limitacions tecnològiques el fan qüestionable com a mitjà de pagament, sent les transaccions reals amb bitcoin molestes, lentes i costoses. Tot i la narrativa d'un augment inevitable en el seu valor, bitcoin no s'ha utilitzat significativament per a transaccions legals al món real.

Inversió i bombolles especulatives

L'informe argumenta que bitcoin no és adequat com a inversió ja que no genera flux d'efectiu, dividends, no es pot fer servir productivament ni proporciona beneficis socials. La valoració de mercat es basa purament en l'especulació, alimentada per onades de nous inversors i manipulacions d'intercanvis individuals o proveïdors d'stablecoin.

Lobbying i regulació

Els grans inversors de bitcoin han finançat lobbistes per influir en legisladors i reguladors, especialment als EUA. Això ha dut a una percepció errònia d'aprovació i legitimitat al voltant de bitcoin i altres criptoactius. L'informe assenyala la necessitat de regulacions efectives i de supervisió per a aquests actius, d'acord amb els riscos que representen.

Impacte ambiental i riscos per a bancs

Bitcoin també és assenyalat pel seu impacte ambiental negatiu, consumint electricitat a escala d'economies senceres i generant deixalles electròniques considerables. A més, l'informe adverteix la indústria financera sobre els riscos reputacionals de promoure inversions en bitcoin, ja que no és adequat ni com a sistema de pagament ni com a forma d'inversió.

Conclusió

Aquesta anàlisi del BCE, que pots veure íntegrament aquí, reflectia una perspectiva crítica sobre el futur del bitcoin, destacant-ne les limitacions com a moneda i actiu d'inversió, així com els desafiaments regulatoris i ambientals que afronta.

Working Paper Series: Global and local drivers of Bitcoin trading vis-à-vis fiat currencies

L'informe del Banc Central Europeu "Global i local drivers de Bitcoin trading vis-a-vis fiat currencies" (WP2868) analitza els factors que impulsen les transaccions de bitcoin contra 44 monedes fiduciàries en els intercanvis peer-to-peer més grans (P2P) de criptoactius.

L'estudi revela que, mentre que el mercat de bitcoin globalment sembla impulsat per motius especulatius, en economies emergents i en desenvolupament (EMDEs), la principal criptodivisa també ofereix beneficis transaccionals, especialment quan la moneda local és inestable.

Impacte en Economies Emergents i en Desenvolupament (EMDEs)

Les dades indiquen un cicle cripte global, amb transaccions de bitcoin movent-se en tàndem amb fluctuacions en el preu, suggerint un ús especulatiu. A més, la depreciació de les monedes locals a EMDE sembla fomentar el comerç de bitcoin, possiblement com a refugi de valor o mitjà de canvi en països amb pèrdua de poder adquisitiu de la seva moneda. Aquestes troballes apunten a riscos potencials per a l'estabilitat financera a EMDE amb monedes inestables i desenvolupament financer limitat.

Això podria portar a la "criptonització", és a dir, la substitució de la moneda local per criptomonedes, similar a com el dòlar nord-americà s'usa en països amb alta inflació, cosa que representa un desafiament per a les polítiques de gestió de fluxos de capital a aquests països

Diferències en l'ús de plataformes d'intercanvi

L‟estudi destaca una diferència interessant entre EMDEs i economies avançades (AEs) en termes de les plataformes d‟intercanvi utilitzades. A EMDEs, els intercanvis descentralitzats peer-to-peer (P2P) han trobat un terreny fèrtil, mentre que a AES, els residents tendeixen a fer servir intercanvis centralitzats fora de la cadena, que estan fora de l'abast de l'estudi del BCE. Aquesta distinció subratlla com el context econòmic i financer d'un país pot influir en la manera com les criptomonedes són adoptades i utilitzades.

Metodologia d'anàlisi

L'informe incorpora la dimensió d'intercanvi entre monedes al seu anàlisi, un enfocament nou a la literatura sobre aquest tema. Utilitza una anàlisi multifactorial que examina les característiques específiques de cada país i com influeixen les transaccions de Bitcoin. Aquest prisma metodològic permet una comprensió més profunda dels factors tant globals com a locals que impulsen el comerç de bitcoin en diferents contextos nacionals. En aquest sentit, l'estudi també observa la importància de variables com ara la profunditat bancària i la digitalització, la volatilitat del mercat financer global i l'atenció a la inflació en l'ús de bitcoin.

Conclusió

El document proporciona una perspectiva matisada sobre bitcoin, reconeixent tant el seu ús especulatiu global com els seus beneficis transaccionals en contextos específics, particularment a EMDEs.