Idees per combatre la calor sense aire condicionat i sense malbaratar energia

Amb la intenció de facilitar a persones i comunitats de veïns l'adopció de mesures que impliquin una despesa energètica menor i un estalvi més gran en les factures, BBVA aporta tant solucions de finançament com divulgació i acompanyament

Regulació del consum d'energia en un habitatge.

Regulació del consum d'energia en un habitatge. / Ground Picture

Guadalupe Naveiras

 La calor sufocant ha arribat per quedar-se tota la temporada d'estiu. Un estiu que, com a conseqüència del canvi climàtic, cada cop és més llarg i més intens. Les altes temperatures en ciutats i pobles no només s'imposen al carrer, també traspassen les parets de les cases. Sembla que l'única solució per poder dormir sense sufocacions, i estar a gust a casa sigui posar l'aire condicionat a tota hora, però, el que s'aconsegueix amb aquesta acció, a més de rebre un ensurt en la factura de la llum, és emetre més quantitat de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera, de manera que fins i tot afavorim l'escalfament global i fem gros el problema.

Les altes temperatures que afronta el planeta, fruit del canvi climàtic, són cada cop més perilloses i alarmants. Segons l'informe de l'Organització Meteorològica Mundial, Actualització climàtica mundial anual a decennal, hi ha un 98% de probabilitats que almenys un dels cinc anys vinents, i el lustre en conjunt, sigui el més càlid mai registrat. Aquest resultat ve provocat perquè hi ha un 66% de probabilitats que la temperatura mitjana anual entre el 2023 i el 2027 superi en més d'1,5 °C els nivells preindustrials durant almenys un any.

Com combatre la calor a casa sense aire condicionat

 ¿Què es pot fer per disminuir la calor a la llar? Hi ha diferents alternatives que s'adapten a la rutina de cadascú per tal de reduir la temperatura interior als habitatges sense incrementar el consum elèctric. Entre elles, optar per la ventilació creuada a primera o darrera hora del dia és la forma més clàssica per generar corrent i augmentar la sensació de confort.

És recomanable evitar l´ús del forn durant els mesos d´estiu, ja que és un electrodomèstic que atrau molt la calor i escalfa la cuina i la casa.

 A l'hora de dormir, cal substituir els llençols de franel·la per uns de més frescos que siguin de lli o cotó, cosa que farà que la nit sigui molt més suportable. A més, si es col·loquen al dormitori unes quantes plantes, com l'àloe vera, la falguera o l'arbre de cautxú, aquestes actuaran com a protectores de les altes temperatures ja que s'encarregaran d'absorbir la calor. Una altra alternativa que es pot fer servir a les habitacions i a la resta de la casa és l'ús de cortines opaques, ja que bloquegen la llum solar i aïllen de forma natural les habitacions on s'instal·len. S'estima que poden rebaixar la calor fins a un 33%.

Per als que tinguin ventiladors de sostre, els experts asseguren que és important que girin en sentit contrari a les agulles del rellotge. D'aquesta manera, el corrent d'aire surt cap avall i amb una temperatura fresca i la sensació tèrmica pot baixar fins a quatre graus.

Alternatives com la ventilació creuada, els llençols de lli i cotó, les plantes, cortines opaques i la hidratació corporal són clau per aclimatar la llar 

D'altra banda, és tan important mantenir la temperatura de la llar com la corporal, per això, hidratar-se constantment, portar una roba adequada o remullar-se els canells o el coll, són alternatives efectives, ja que es tracta de les zones on més es nota el pols i des d'on baixa la temperatura corporal.

Finalment, altres alternatives més comunes com reemplaçar les bombetes tradicionals per bombetes LED i instal·lar tendals, també són clau per aconseguir un clima agradable a la llar.

Rejovenir i adaptar edificis

 A nivell col·lectiu, podem optar per canvis significatius en l'estructura, l'arquitectura i el disseny dels edificis per reduir notòriament el consum elèctric. El procediment més eficaç és el Sistema d'Aïllament Tèrmic Exterior, conegut com a SATE, un revestiment de la façana amb què mantenir la temperatura interior aïllada de l'exterior. D'aquesta manera, es reduiria fins a un 30% la pèrdua d'energia als habitatges. A més, hi ha altres tècniques com fer servir el terrat per a la captació d'energia solar, la implantació de sistemes de domòtica o substituir la il·luminació tradicional de l'edifici pel LED que afavoreixen l'eficiència energètica.

És important destacar que a Espanya el parc d'habitatges, que és de 25 milions, és dels més envellits de tot Europa i dels més obsolets des del punt de vista energètic. Els edificis consumeixen gairebé un terç de l'energia final a Espanya i molts habitatges en grans ciutats mantenen encara calderes de carbó. Sense anar més lluny, segons les dades del Cens de Població i Habitatges de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el 81% dels edificis tenen una qualificació energètica entre l'E i la G.

Espanya té un del parc d'habitatges més envellits de tota Europa i dels més obsolets des del punt de vista energètic 

Davant d'aquest escenari, els objectius a Espanya són, per una banda, actuar sobre 1,2 milions d'habitatges segons el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC 2020-2030) i de cara a la Unió Europea i basant-se en l'actualització de la Directiva Europea d'Eficiència d'Edificis, aconseguir que el 2050 tots els edificis nous o existents siguin de zero emissions i que els edificis residencials tinguin la lletra energètica E el 2030 i la lletra D el 2033.

Facilitar la millora en climatització

BBVA té en marxa diferents solucions, més enllà de proporcionar finançament als seus clients per contribuir a la rehabilitació energètica. Com, per exemple, crear estratègies divulgatives aprofitant l'àmplia xarxa del banc, perquè les persones puguin conèixer les alternatives a què poden optar d'una manera senzilla. També es treballa amb socis estratègics per facilitar als clients un servei integral d'acompanyament en l'adopció de mesures d'eficiència energètica. El que s'entén com un servei clau en mà que inclou diferents solucions per a la ideació i execució del projecte, la tramitació de les subvencions com els actuals fons europeus NGEU i un finançament adaptat a cada projecte.

Entre totes les seves ajudes, BBVA ofereix el Préstec d'Eficiència Energètica 

Un dels exemples és acompanyar les comunitats de propietaris en el procés per adaptar el consum energètic dels edificis, des de l'assessorament de l'obra fins al finançament. En el cas dels habitatges a nivell particular, ofereixen el Préstec Eficiència Energètica per abordar les reformes necessàries a la llar i comprar equipament destinat a estalviar energia. En definitiva, l'objectiu del BBVA és que la tasca del propietari o de la Comunitat de Veïns sigui la mínima imprescindible.

Estalviar en energia és estalviar en consum i en la factura a final de mes, és enfortir el compromís amb el canvi climàtic i és adaptar-se a les circumstàncies climàtiques actuals acoblant el funcionament dels habitatges i els hàbits del dia a dia de les persones a la situació complexa que afronta el planeta.