La JEC no et permet anar a votar vestit així el 23-J

Correspon als presidents de les meses electorals vetllar perquè els col·legis electorals i els seus voltants «estiguin lliures de símbols que per les seves connotacions polítiques puguin ser constitutius de propaganda electoral»

Arxiu de les eleccions del 2019

Arxiu de les eleccions del 2019

EP

La Junta Electoral Central (JEC) ha avisat que acudir a votar a un col·legi electoral amb samarretes amb el lema ‘Que te vote Txapote’ junt amb un escut d’Espanya no està permès, i ha indicat que en la normativa electoral es recull la «prohibició general» de portar «propaganda electoral de cap gènere» al lloc de votació durant el dia de les eleccions.

D’aquesta manera, l’organisme arbitral respon a una consulta de la Comissaria Provincial de Jaén per la difusió en xarxes socials de missatges que animaven l’electorat a acudir «als col·legis electorals amb una samarreta amb el lema ‘Que te vote Txapote’ amb l’escut de l’Estat espanyol».

En aquest context, la JEC fa menció a l’article 93 de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG), que fa referència a la «prohibició general» que els electorals puguin portar propaganda electoral a l’hora de votar. «La utilització de samarretes que incorporin el lema ‘Que te vote Txapote’ s’ha d’entendre inclosa en la prohibició establerta en l’article 93», ha assenyalat.

Per això, la JEC recorda que correspon als presidents de les meses electorals vetllar perquè els col·legis electorals i els seus voltants «estiguin lliures de símbols que per les seves connotacions polítiques puguin ser constitutius de propaganda electoral». Així, l’organisme assegura que «podran requerir l’auxili de les forces i cossos de seguretat per fer efectiva aquesta prohibició».

Finalment, l’organisme arbitral avança que aquest acord serà trasllat a les Juntes Electorals Provincials per al seu coneixement i a les Juntes Electorals de Zona, que ho hauran de comunicar a les meses electorals el dia de la votació.