La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va resumir aquest dimarts la reunió de tres hores i mitja del Comitè Executiu Nacional del seu partit en un advertiment del seu president, Mariano Rajoy, que "no haurà pròxima vegada", avís que va ser protegit per "pràcticament tots" els 26 dirigents del PP que van prendre la paraula.

De Cospedal va puntualitzar que Rajoy i tot el partit han considerat "inadmissible" que es facin "declaracions públiques sobre assumptes interns del partit o crítiques a companys", que es "pressioni públicament" als seus òrgans i que es "incompleixin les obligacions dels Estatuts", però no va precisar quines mesures preveu prendre Rajoy per a impedir-ho.

En roda de premsa, la 'número dos' es va declarar "molt satisfeta" del resultat d'aquesta reunió amb la qual 'Gènova' ha volgut tancar els conflictes oberts en el PP de Madrid i el de València.

Va destacar així que "la pràctica totalitat" dels intervinents en el Comitè van recalcar "la necessitat d'un punt i final", que no tornin a produir-se episodis similars i que Espanya, i especialment després del nou augment de l'atur conegut avui, necessita que el PP "sigui alternativa" de Govern. Hi ha un "desig del PP de tota Espanya", va emfatitzar, "que no hagi una pròxima vegada".

Cobo no ha actuat correctament

De Cospedal no va donar detalls de les intervencions que va haver en el Comitè, però sí va assegurar que el vicealcalde de Madrid, Manuel Cobo, que la setmana passada va qualificar com "de vòmit" l'actuació del PP de Madrid sobre Caixa Madrid, va manifestar que "entenia que la seva actuació no havia estat la correcta i que se sotmetia al Comitè Nacional de Drets i Garanties". Aquest comitè estudiarà el seu cas demà.

A més, la 'número dos' no va voler interpretar "els gestos" de ningú, ni l'absència de la presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre. Així, va donar per bona la seva explicació que, com en el Comitè s'anava a parlar de les paraules de Cobo, es faria "amb més llibertat" si ella no estava present. "Entenc que aquesta ha de ser la interpretació de la seva absència i jo no vaig a interpretar gens més", es va limitar a dir.

En tot cas, va deixar clar que no comparteix l´ "apreciació" que s'estigui tractant per igual a Cobo, "l'agressor" en paraules d'Aguirre, i a ella, que és "la víctima". Això sí, De Cospedal es va mostrar cauta i va afirmar que només coneixia les seves paraules per teletipos i que no havia parlat amb ella. "Jo no compartiria aquesta apreciació", va afirmar.

A més, va subratllar que ella no dirà al Comitè Nacional de Drets i Garanties com ha d'actuar sobre Cobo, perquè aquest òrgan "és independent" i complirà amb la seva funció. Dit això, va reiterar no obstant això l'advertiment que Rajoy va considerar "inadmissible" tant les "crítiques a companys" i l'airejar qüestions internes com que es "pressioni" als òrgans del partit.

La secretària general va confirmar que el Comitè Nacional de Drets i Garanties s'estava reunint en aquest moment, però va assegurar que era per a tractar "molts més assumptes" que "gairebé sempre" queden pendents després d'una reunió del Comitè Executiu Nacional.

Va assegurar també que en la reunió no es va parlar de Rodrigo Rato com candidat a presidir Caixa Madrid, -encara que aquest assumpte ha estat l'eix de l'enfrontament de Gènova amb el PP madrileny -, ni de cap candidat per a presidir una caixa d'estalvis.