Investigació

Rubiales, condemnat a duplicar la pensió de les seves filles per «increment substancial» dels seus ingressos

Luis Rubiales.

Luis Rubiales. / Europa Press

Alberto Muñoz | Tono Calleja Flórez

Luis Rubiales, recentment suspès de forma temporal com a president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i com a vicepresident de la UEFA, ha sigut obligat per la justícia a duplicar la pensió alimentària que paga a la seva exdona per les tres filles que tenen en comú després que hi hagi hagut un «increment substancial» dels seus ingressos. Així ho ha determinat la Secció Desena de l’Audiència Provincial de València en una sentència del 19 de juny a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del mateix grup que Regió7, i en què s’assenyala, partint de les declaracions de la renda de Rubiales, els ingressos que ha tingut durant l’última dècada.

D’aquesta forma, i segons es desprèn de les dades contingudes en aquesta documentació, l’encara president de la RFEF hauria passat d’ingressar 97.237 euros com rendiments nets del seu treball el 2011 a 955.079 euros el 2020, quan ja portava dos anys i mig en el càrrec. Aquell any va cobrar més del doble que el 2019 i més del quàdruple que el 2018.

Aquesta multiplicació per 10 dels seus ingressos a compte del treball hauria motivat que la seva exparella, de qui es va divorciar el 2013, demanés una revisió de la pensió alimentària que rep en concepte de les filles que tenen en comú. Al ser rebatuda la seva petició per Rubiales en els tribunals, la pensió actualitzada hauria quedat en pràcticament la meitat del que demanava la mare i en el doble del que pagava el pare fins ara. Aquest diari ha intentat obtenir la versió de Luis Rubiales a través de la RFEF, però l’organisme no ha volgut fer declaracions donat que ja no forma part de la federació.

«Increment de les retribucions»

Els magistrats justifiquen la seva decisió d’incrementar la pensió per «l’increment tan acusat de les retribucions» de Rubiales, una situació que ha de tenir el seu reflex, diuen els jutges, «en la quantia de les pensions d’aliments, i no només, com ha decidit la sentència [del 9 de maig del 2022 pel Jutjat de Primera Instància número 6 de Llíria], en el pagament íntegre per l’apel·lat de les despeses extraordinàries».

La sentència de l’Audiència Provincial de València a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA no accepta, per tant, els arguments de la defensa de Rubiales, que va rebutjar apujar els pagaments destinats a les seves filles pel «caràcter temporal dels càrrecs que ostenta com a president de la Federació Espanyola de Futbol, i com a vicepresident de la UEFA», ja que ha detectat un «increment sostingut en el temps, i creixent dels seus ingressos».

De fet, diuen els magistrats, «en el cas que les seves retribucions minvin també amb caràcter durador i de manera significativa, pugui interessar la reducció de la seva contribució alimentària per a les seves filles», una situació que pot donar-se si s’arriba a confirmar la seva sortida de forma definitiva de la presidència de la RFEF i la vicepresidència de la UEFA arran del cas Jenni Hermoso. Davant la sentència, Rubiales podia interposar un recurs de cassació.

1,6 milions en ingressos

Partint de la documentació aportada per la defensa de Rubiales, el president va ingressar més d’1,6 milions d’euros com a rendiments nets del treball entre el 2018 i el 2020. El seu sou fix, però sobretot els seus ingressos totals, han sigut un misteri des que va accedir al càrrec l’estiu del 2018, quan va prometre una revolució i més transparència respecte al model del seu antecessor, Ángel María Villar. No obstant, tot just prendre possessió Rubiales es va posar un sou fix de 160.000 euros bruts anuals més un variable del 0,6% dels ingressos per patrocinis.

En la seva declaració de la renda, l’acabat d’investir president va declarar haver percebut durant aquell any uns ingressos nets com a rendiments del treball de 231.700 euros. Els ingressos, lluny de mantenir-se estables en aquestes quantitats, es van anar duplicant any rere any així que Rubiales ampliava el seu poder a Espanya i també a Europa.

El gran canvi

A mitjans del 2019, Luis Rubiales va ser elegit de forma unànime pels membres del Comitè Executiu de la UEFA com a nou vicepresident de l’organització, càrrec que ostentava fins a la recent suspensió de la FIFA arran del cas Jenni Hermoso. A canvi, i segons ha transcendit, el president cobrava 250.000 euros bruts anuals.

A aquell mig any de sou caldria sumar-hi els 160.000 euros del seu sou fix com a president de la RFEF, per la qual cosa, en brut, només del seu treball hauria cotitzat al voltant de 285.000 euros bruts més variables. Segons la seva declaració de la renda per a l’exercici del 2019, Rubiales va declarar haver ingressat com a rendiments nets del treball 458.655 euros.

El gran canvi, no obstant, va tenir lloc el 2020, any de la pandèmia, quan el president va declarar haver guanyat 955.078 euros, és a dir, més del doble que el 2019 i més del quàdruple que el 2018, any en què va començar a presidir la Reial Federació Espanyola de Futbol a partir del maig.

Ingressos de l’Aràbia Saudita

El 2020, després de tancar l’operació per portar la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita, per la qual la RFEF s’embutxaca 40 milions d’euros anuals, Rubiales va proposar a l’assemblea una nova modificació de les seves retribucions. La part variable va deixar d’estar vinculada als patrocinis per estar-ho als ingressos totals de la federació, incorporant així al compte acords milionaris com els aconseguits amb la dictadura saudita.

En concret, Rubiales es quedava un 0,15% dels ingressos totals de la RFEF, descomptant els procedents de les subvencions públiques. El 2022, després de la polèmica suscitada per la publicació dels seus àudios i converses privades, va proposar un nou canvi, consolidat com a sou fix el que va cobrar l’any anterior amb la fórmula vigent llavors, 635.000 euros. Aquesta és la quantitat que continuava cobrant fins al moment de ser suspès per la FIFA, al marge de les seves retribucions com a vicepresident de la UEFA.