Adeu als camps de gespa artificial: la Comissió Europea dona 8 anys de marge perquè desapareguin

A Espanya hi ha més de 10.000 camps que acullen setmanalment partits de futbol, rugbi, hoquei o pàdel

Gespa artificial en una imatge d'arxiu

Gespa artificial en una imatge d'arxiu / Freepik

Redacció

Els camps de gespa artificial arriben a la seva fi a Espanya. La Unió Europea té la intenció de prohibir aquest tipus de superfícies, atès que diversos estudis indiquen que deixen anar una gran quantitat de microplàstics. En la seva batalla contra aquestes partícules, que emmarca accions com la prohibició de la purpurina, la Comissió Europea ha establert a Espanya un termini de vuit anys per eliminar aquest tipus de superfícies.

Només a l'Estat es calcula que hi ha més de 10.000 camps de futbol amb gespa artificial, i cada any es construeixen o renoven al voltant de 400 d'ells. Aquest tipus de superfície, caracteritzada pels seus baixos costos de manteniment, és utilitzada per acollir partits de futbol, rugbi, hoquei, pàdel i altres esports.

La iniciativa adoptada per la Comissió Europea no només busca aturar la construcció de noves instal·lacions, sinó que també implica la desinstal·lació de les ja existents. La gespa artificial, sempre impecable, està composta principalment per polietilè en forma de fibres, amb una base de poliuretà o làtex. El problema es troba a sota, on hi ha la capa de granulat procedent de neumàtics reciclats. És clau per a l'amortiment, però perjudicial per al medi ambient.

L'objectiu a partir d'ara serà trobar una altra fórmula per aconseguir el mateix amortiment i poder instal·lar models de gespa artificial més sostenibles als camps de futbol.