ENSENYAMENT

El judo obre una aula a Santpedor

L’Institut d’Auro acull vint-i-cinc alumnes d’arreu de Catalunya en el grau mitjà de judo i defensa personal gràcies a l’acord que va signar el centre amb la Federació Catalana

El curs té lloc a les instal·lacions de l'Institut d'Auro de Santpedor

El curs té lloc a les instal·lacions de l'Institut d'Auro de Santpedor / ARXIU PARTICULAR

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Per merèixer el títol d’entrenador de categoria nacional i, arribat el dia, ser el tècnic que guia la preparació d’un judoca olímpic cal tenir una complerta formació que comença amb les classes que, des d’aquest passat cap de setmana i fins al darrer de novembre, estan rebent 25 alumnes de 17 a 50 anys procedents d’arreu de Catalunya a les instal·lacions de l’Institut d’Auro de Santpedor. El vincle signat a l’estiu entre la Federació Catalana de Judo, presidida per Fermín Parra, i el centre educatiu de la localitat bagenca, que dirigiex Lluïsa Peralba, ha fet possible que, «per primer cop», la formació organitzada per la federació «es dugui a terme fora de l’àrea metropolitana», indica Joan Rojo, professor del Judo Santpedor i coordinador de formacions de l’ens català des de fa quatre anys.

El requisit indispensable per poder inscriure’s en el Grau Mitjà de Judo i Defensa Personal és estar en possessió del cinturó negre i haver aprovat el 4t d’ESO. A partir d’aquí s’inicia un camí d’instrucció que, en un últim estadi, permet accedir a la carrera de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Les primeres passes d’aquest recorregut és la realització del bloc específic del cicle inicial, la part de la formació que la federació ha dut a Santpedor. «Feia anys que ho vetllava i estem molt satisfets que es pugui fer al Bages», afegeix Rojo, un docent i judoca amb una llarga trajectòria. Dels 25 inscrits, 5 fan el nivell 1 de jujitsu.

Un benefici palpable de la realització del curs per al D’Auro és l’arribada d’un tatami de gran qualitat a l’institut, que també podran fer servir els estudiants en les hores lectives d’educació física que ho requereixin. «Així mateix, l’acord també preveu fer formacions d’interès per als joves del centre, com per exemple d’iniciació al judo o de defensa personal», anota Joan Rojo.

Una formació integral

El bloc específic del cicle inicial del grau mitjà de judo i defensa personal és el temari que imparteixen mitja dotzena de professors els sis caps de setmana esmentats, amb classes de 9 a 20 h els dissabtes i de 9 a 14 h els diumenges. En el programa hi ha vuit assignatures que inclouen aspectes com l’ensenyament de judo (de terra i dret) i defensa personal, metodologia, pedagogia del joc i l’organització de competicions. En aquest sentit, els estudiants aniran el 4 de novembre al pavelló de la Mar Bella per conèixer les interioritats del muntatge del Torneig Internacional Ciutat de Barcelona.

La segona part de la formació dels estudiants que ara estan fent la primera a Santpedor és el bloc comú a les diferents disciplines esportives i «inclou aspectes troncals de la formació en esports com els primers auxilis i el desenvolupament general dels nens». L’ens responsable de la segona part de l’any lectiu és l’Escola Catalana de l’Esport i té una durada de quatre mesos. Al final d’aquest curs, els estudiants que reeixeixen «estan capacitats per dinamitzar, instruir i concretar la iniciació esportiva en judo i defensa personal».

El segon any, es porta a terme el cicle final del grau mitjà, que pot donar pas al grau superior a la conclusió del qual s’obté la titulació d’entrenador nacional. Des d’aquí, es pot accedir a la formació universitària.

L’objectiu és la consolidació

Explica Joan Rojo que «la intenció és que cada any poguem fer el cicle inicial a Santpedor i anar veient així com el projecte creix». En la primera experiència, un 70 per cent dels participants són homes i el 30 per cent dones. La consolidació de la iniciativa també ha de beneficiar el club Judo Santpedor i, opina Rojo, «és un bé per al poble». Tot i que hi ha precedents d’oferta del grau a casa nostra a través de l’ensenyament privat, en aquest cas «estem parlant de règim especial, és a dir, amb la formació concentrada de forma intensiva en uns caps de setmana». 

Segons explica Rojo, els vincles entre la federació i el món educatiu s’inscriuen en un marc més general de situar l’aprenentatge en les matèries esportives dins de l’àmbit de l’ensenyament reglat.