FUTBOL / COPA DEL REI

El Manresa confia omplir el Congost amb el primer rival d’elit des del 1986

Els bagencs reben l’Oviedo de Segona Divisió aquest vespre en la primera eliminatòria a partit únic de la Copa del Rei 

Imatge del darrer partit jugat pels manresans, dissabte passat al Congost amb el Sant Andreu (1-1)

Imatge del darrer partit jugat pels manresans, dissabte passat al Congost amb el Sant Andreu (1-1) / ARXIU/JORDI BIEL

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Dia de partit gran aquest dimecres de Tots Sants al Congost (20 h) amb un pols entre el CE Manresa i el Real Oviedo que no tan sols posa en joc una plaça per a la segona eliminatòria de la Copa del Rei sinó que torna a situar sobre la gespa de l’estadi un rival de la categoria de plata del futbol espanyol. Com en aquell del 17 de setembre del 1986 amb un sorprenent 6-2 dels locals contra una UE Figueres que aleshores transitava per la Segona Divisió. Quinze dies després, un CE Sabadell de Primera, va despertar els bagencs del somni (0-4). 

Un any després de tornar a disputar la Copa, amb el Pontevedra de Primera RFEF, el Manresa s’enfronta ara a un repte superior. L’Oviedo està invicte en els darrers sis partits de la Lliga Hypermotion, amb quatre triomfs i dos empats, i arriba a la ciutat amb el rol de favorit i la companyia de mig centenar d’aficionats integrants d’una penya de Barcelona.

«En un partit de Copa, la federació espanyola et facilita un protocol de mínims», va explicar ahir Ruth Guerrero, presidenta del Centre d’Esports Manresa: «l’any passat anàvem més perduts, però els requisits són els mateixos i ara ja estem més rodats». Un dels canvis visibles que experimentarà el recinte és la zona de premsa: per al duel d’aquest vespre s’han acreditat 47 periodistes de 34 mitjans de comunicació. «Hem habilitat un espai superior a l’habitual a la part alta de la graderia, amb més taules, endolls, capacitat de la xarxa per connectar-se...», va apuntar Guerrero. 

L’altre aspecte destacat de la logística del partit és la seguretat, ja que «no estem acostumats a tenir una afluència d’espectadors tan alta», va indicar. Fa un any, el matx amb el Pontevedra va aplegar 2.198 espectadors, pràcticament ple, i tot apunta que es repetirà l’assistència. «Estem coordinats amb els Mossos per la seguretat, i per a la regulació del trànsit amb la Policia Local», va dir Guerrero.

Tot i que el partit no s’emetrà en directe per cap canal de televisió ni per streaming, la federació desplaça un equip d’enregistrament propi. La quantitat de vehicles tècnics i de compromisos oficials del club que ocuparan l’aparcament de l’estadi obligarà a traslladar els cotxes dels espectadors a l’asfalt entre els pavellons. «Tot això s’ha de coordinar molt bé» i, a més, «en el camí cap al camp hi ha poca llum, caldrà posar un enllumenat addicional».

Des de la directiva també es vol fer de la primera eliminatòria a partit únic de la Copa una festa i, per aquest motiu, obrirà portes una hora i mitja abans de l’inici. «Hi haurà el Jordi Callau d’animador, música, sorteigs, ... Vindran els jugadors del futbol base i volem que s’ho passin bé», va afegir Guerrero, que farà d’amfitriona d’una àmplia delegació de la directiva del Real Oviedo. No hi serà el president però sí els directors esportius dels equips masculins i femenins, Roberto Suárez i Marcos Suárez, respectivament.

A la zona noble del Congost hi seran també els familiars de l’exjugador David Casamitjana, que va morir l’agost del 2021. Als anys 50, va jugar al Manresa i l’Oviedo.

Corominas: «estan en el seu millor moment, però anirem a per totes»

El Real Oviedo és un històric del futbol espanyol amb 38 temporades a la Primera Divisió, tot i que l’última es remunta a l’exercici 2001-2002. A hores d’ara, ocupa la dotzena plaça de la Segona Divisió i es troba en una bona ratxa. Al davant tindrà un Manresa disposat a donar la sorpresa i que presenta tres baixes un cop el lateral Yaya Sidibe ja s’ha reincorporat al treball amb el grup: Yerai Izquierdo, que es va lesionar dissabte, Àlex Iglesias i Alpha Bagayoko, també pendent d’evolució de sengles lesions.

«Hem de tenir present que hi ha futbolistes que van jugar només fa quatre dies, però anirem a per totes», va apuntar ahir el tècnic manresà Xavi Corominas: «contra l’Oviedo posaré els que estiguin millor, però serà un equip diferent al que es va enfrontar al Sant Andreu». Per l’entrenador, «s’ha de trobar un equilibri perquè tothom vol jugar la Copa, però s’ha de tenir en compte la càrrega de minuts».

Corominas va destacar del rival que «està en el millor moment de la temporada, és un conjunt amb bon joc associatiu, que arriba al camp contrari associant-se, i volen passar de ronda». El tècnic blanc-i-vermell i el seu col·lega a la banqueta asturiana, Luis Carrión van coincidir fa uns anys a l’Espanyol, el primer com a tècnic de formació i el segon en qualitat d’entrenador del femení, amb qui va guanyar la Copa de la Reina. «Tinc un bon record d’ell, també va fer bones temporades al Còrdova, és un gran entrenador, té molt futur», va afegir.

Del planter de l’Oviedo destaca el nom de Santi Cazorla, un jugador ja veterà -farà 39 anys al desembre- però amb una trajectòria remarcable en equips com el Vila-real i l’Arsenal, a més de la selecció espanyola, amb la qual es va proclamar campió de l’Eurocopa en dues ocasions, els anys 2008 i 2012. Borja Bastón i Víctor Camarasa són altres integrants de l’Oviedo amb experiència a la Primera Divisió.

«Volem que la nostra gent pugui veure un equip de Primera, i per això hem de superar aquesta eliminatòria i la següent», va indicar Luis Carrión en la prèvia del viatge a Manresa. Lucas i Paulino cauen de la llista, en la que hi entren els jugadors del filial Collante, Yayo i Sesé. «Estem en un moment de confiança bo i no volem perdre’l per anar relaxats enlloc», va afegir el tècnic.