El Girona també és capaç de guanyar a l’Atlètic de Madrid

Els gironins responen a la victòria per la mínima del Madrid, i acaben la primera volta com a colíders

El Barça està obligat a guanyar aquesta nit a Las Palmas si no vol quedar-se a 10 punts del lideratge

Valery anima el públic de Montilivi després de fer l'1 a 0, al minut 2

Valery anima el públic de Montilivi després de fer l'1 a 0, al minut 2 / Siu Wu/EFE

Jordi Badia Perea

El Girona va sortir a jugar sabent que el Reial Madrid havia sumat els tres punts en el seu partit contra el Mallorca al Santiago Bernabéu. I que si guanyava, a més d’acabar la primera volta com a colíder, el deixaria a 10 punts de l’Atlètic de Madrid i a 20 del Betis, l’equip que talla l’accés a les competicions europees. Amb la victòria per 4 a 3, els gironins haurien de baixar molt el seu rendiment durant la segona volta per no acabar el campionat entre els sis primers. Al contrari, ara mateix semblen, per joc i resultats, capacitats per mantenir el pols al Madrid en la lluita per la consecució del títol de lliga.

Gironins i matalassers van jugar un partit excel·lent. La primera part va ser espectacular, amb els de Míchel que van sortir a totes i al minut 2 ja havien marcat en la segona ocasió que havien tingut. Els de Simeone no es van arronsar i van crear força ocasions abans de fer l’empat. L’intercanvi d’ocasions va acabar amb un 3 a 2 magnífic.

La segona part va començar amb un monòleg abassegador d’un Atlètic més intens. Al cap de 9 minuts, Morata va fer el seu tercer gol per empatar el partit. Els gironins semblaven cansats, incapaços de mantenir el ritme que els matalassers els imposaven. Els canvis li van donar una mica d’oxigen. Més que per equilibrar el joc, va aconseguir trencar-lo. Ocasions en una porteria i l'altra, amb Gazaniga i Oblak mantenint un empat que semblava tan just, com increïble. I en el desordre, va arribar el gol d’Ivan Martín en el temps afegit per mantenir el Girona colíder al final de la primera volta.

El Barça, obligat a guanyar

El FC Barcelona haurà de guanyar aquesta nit al camp del las Palmas, l’equip revelació d‘aquesta lliga, si no vol acabar la primera volta del campionat a 10 punts del lideratge. Podrà comptar amb el jove brasiler Vitor Roque, després que el club aconseguís inscriure'l a darrera hora del vespre. Podrà debutar a la lliga espanyola amb el 19 a l'esquena de la samarreta blaugrana.

L’entrenador del FC Barcelona, Xavi Hernández, va identificar els problemes defensius com al principal problema a resoldre, més que no pas la falta d’efectivitat a què s’havia referit en altres ocasions.

En comparació amb la temporada passada, les estadístiques avalen el raonament de Xavi. En acabar la lliga, el Barça havia encaixat només 20 gols, és a dir, un menys dels 21que ja porta aquesta temporada en les 18 jornades que ha disputat. En canvi, els 34 gols anotats fins avui, a una jornada d’acabar la primera volta, són gairebé la meitat dels 70 amb què va proclamar-se campió. Això sí, la diferència positiva de 50 gols entre els marcats i els encaixats s’allunyen molt del més 13 que té ara mateix.

No obstant això, en relació a les prestacions ofensives i defensives del Girona, l’anàlisi fa pensar més en la falta d’eficàcia. Els Gironins duien, abans de començar el seu partit contra l’Atlètic de Madrid, els mateixos 21 gols concedits, però, per contra, n’havien marcat 42, just el doble.

Els blaugrana es trobaran un Las Palmas que, per seguir en la mateixa línia d’anàlisi, dona poques opcions a les davanteres rivals. Només li han marcat 15 gols. Ara, amb només 15 gols també anotats, demostra una incapacitat ofensiva flagrant que el converteixen en el segon equip menys golejador, només empitjorat pels 14 gols que ha marcat el Cadis.

Tot i aquests registres, el Las Palmas de l’exentrenador del Barça B Javier García Pimienta està classificat en desena posició i, d'aconeguir la victòria avui contra el Barça, superaria el València i el Getafe i es col·locaria vuitè, empatat a punts amb el Betis. Sigui quin sigui el resultat que obtingui aquesta nit, el Las Palmas de García Pimienta són, ara mateix, després d’haver pujat de la Segona Divisió, l’equip revelació de la temporada.

El Madrid pateix, però guanya

El Reial Madrid va patir per guanyar un Mallorca que va sortir valent i que va ser capaç de resistir l’empat a zero i de posar la por al cos dels madridistes en un parell d’ocasions. Vinicius va tornar a l’onze inicial 47 dies després de la lesió muscular que va patir i va disputar 60 minuts.

Els homes de Javier Aguirre van fer una primera part molt notable, sense esperar tancats al darrera, al contrari. De fet, van tenir la millor ocasió amb una rematada de cap d’Antonio Sánchez al travesser que el porter Lunin, titular en detriment de Kepa, va aturar després que la pilota botés just al damunt de la línia de gol. Pel Madrid, les millors ocasions havien estat dos xuts de Vinicius, un de creuat que va sortir fregant el pal, i un altre de lluny ben aturat pel porter Rajkovic. L’empat a zero no era un resultat injust.

A la segona part, el Mallorca es podia haver avançat amb un xut al pal de Samu Costa de lluny, al minut 53. També al pal va rematar al 69 Brahim, que havia sortit per Vinicius, en una ocasió immillorable. L’intercanvi de cops i l’equilibri en el joc el va resoldre Rudiger en rematar de cap un córner al minut 78.