Vesely catapulta els blaugrana a un triomf amb què pocs comptaven en el moment més baix del curs

Jan Vesely va ser ahir molt més determinant que el gegant del Madrid, Edy Tavares / Alejandro García/EFE

Jordi Agut

Jordi Agut

El Barça de Roger Grimau, el mateix que havia encadenat una ratxa de set derrotes en els últims deu partits, es va convertir ahir en el tercer equip que guanya el Madrid aquesta temporada, segon en l’Eurolliga. I ho va aconseguir fent-se gran des de l’inici, amb un cinc inicial inèdit en què els cinc elements passaven dels dos metres, per acabar rematant en un gran inici del darrer quart i completant un parcial de 16-0 demolidor.

Jan Vesely va ser l’arma de destrucció massiva dels locals, sobretot en aquests minuts en què tot entrava. El txec va signar el seu millor partit de blaugrana i va superar les dues torres blanques, Tavares i Poirier, per catapultar a la victòria un equip que no necessitava. Caldrà veure si aquest gran començament del 2024 té continuïtat o és una flor que no fa estiu.

I és que Grimau va plantejar un big ball que va presentar problemes al Madrid, però no va comptar amb l’encert de Dzanan Musa des del perímetre. Quatre triples del bosnià en el primer quart van marcar la diferència per a un Madrid que va tenir una màxima renda de set punts (16-23) i en què Llull també estava molt encertat.

El segon període va ser de supervivència per als blaugrana. El Madrid mostrava totes les seves habilitats, sobretot en les continuacions entre Sergio Rodríguez i Poirier, però el Barça no es desendollava i, prova d’això, el triple final d’un Brizuela gairebé sense protagonisme (45-47), que demostrava que tothom estava connectat.

L’assalt al lideratge va arribar en un tercer quart de molts pocs punts i de molta tensió. El Barça va arribar a tenir tres punts després d’un bàsquet d’un Hernangómez atenallat (56-53), però un gran final de quart de Sergio Rodríguez va permetre als blancs arribar amb avantatge a l’últim acte (60-62).

L’últim bàsquet del quart, de Parker, va ser el que va iniciar el parcial de 16-0 que es va veure engreixat per un incident en què Sergio Rodríguez va donar un cop de colza a Laprovittola i els àrbitres van enllestir amb antiesportiva a un, tècnica a l’altre i aquí no ha passat res. El Palau es va encendre i, sobretot, un Vesely desbocat que va conduir el seu equip al 72-62. Ja se sap, però, que el Madrid no es rendeix fins al final i, tot i jugar una mala segona part i fiar-ho tot a Hezonja, va tenir dos triples, un de Musa i un del mateix croat, que d’haver entrat haurien posat tensió. Però ahir no era el dia. Triomf i average per al Barça.