FGC provarà de fer neu amb una "tècnica pionera" que redueix un 40% el consum d’aigua

Les sis estacions d'esquí del Govern preveuen obrir portes l'1 de desembre: "La temporada està coberta"

Esquiadors a la Molina, la temporada passada

Esquiadors a la Molina, la temporada passada / Oscar Bayona

Aina Martí (ACN)

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) provarà de fer neu amb una "tècnica pionera" que redueix un 40% el consum d'aigua aquesta temporada, com a part d'un estudi que s'allargarà tres anys. Així ho ha anunciat Toni Santmartí, director de FGC Turisme en la presentació de la temporada d'hivern de les sis estacions d'esquí que gestiona l'empresa pública catalana. La previsió d'obertura general és l'1 de desembre tot i que en algunes pistes es podria començar a esquiar a finals de novembre si el temps ho permet. Segons la companyia, la temporada d'esquí d'enguany "està coberta" tot i la sequera que ha afectat el territori perquè encara es nodreixen de les reserves del 2022.

"Tenim un sistema circular per reaprofitar l'aigua, les basses estan totes plenes, i tenim les reserves d'aigua necessària per mantenir la innivació. Tenim la temporada coberta", ha insistit el president de FGC, Antoni Segarra.

El 'Laboratori de la Neu', nom amb el qual s'ha batejat el projecte per a millorar l'eficiència, és una col·laboració entre FGC i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB–CSIC). "Ara ja s'ha provat al laboratori i funciona, toca provar-ho al terreny", ha dit Toni Santmartí, director de FGC Turisme. Durant el 2022, s'ha aconseguit una reducció del 25% en el consum d'aigua per visitant si es compara amb l'any anterior.  

Foto de família de la presentació de la temporada d'hivern de FGC amb la consellera de Territori, Ester Capella, el president de FGC, Antoni Segarra i el director d'FGC Turisme, Toni Santmarí

Foto de família de la presentació de la temporada d'hivern de FGC amb la consellera de Territori, Ester Capella, el president de FGC, Antoni Segarra i el director d'FGC Turisme, Toni Santmarí / ACN/Aina Martí

En la presentació, els representants de Ferrocarrils han defensat l'impacte econòmic de les estacions de muntanya de 322 milions d'euros, amb una despesa de 148 milions. Aquest any, el Govern ha adquirit una nova màquina trepitja neu verda i una vintena d'innivadors, la gran majoria dels quals seran per a Vallter.

D'altra banda, aquesta temporada les estacions d'esquí que són propietat del Govern acolliran dues competicions internacionals d'esport blanc, la Copa del Món d'esquí a Boi Taüll el 27 i 28 de gener amb les modalitats de relleu mixtos d'esprint, amb possibilitats de medalla catalana, i de para-esquí a la Molina  del 12 al 17 de gener.

En general, la companyia aposta per vendre una experiència de muntanya que no només se centri en l'esquí i per això ha creat un club d'avantatges exclusius anomenat Club Pirineu 365, que permetrà rebre ofertes personalitzades i agilitzar gestions, un mirador panoràmic 360 graus a Espot amb vistes a tots els pics del parc d'Aigüestortes i a la Pica d'Estats, i un coworking a Vallter per als "nòmades digitals" que treballen en plena alta muntanya.

A banda d'agilitzar la compra de forfaits i aconseguir bonificacions, l'objectiu del club de beneficis és, en el futur, aplegar totes les estacions d'esquí del Pirineu en una comunitat.

Per a completar aquesta transformació, FGC no comptarà amb recursos provinents dels fons Next Generation, articulats per la Unió Europea després de l'esclat de la covid, perquè Catalunya no entrava en els paràmetres de comunitats amb renda baixa que podien optar-hi, com l'Aragó.  

En total, hi haurà més de 130 esdeveniments en més de 35 activitats a les estacions que gestiona l'empresa de la Generalitat. L'empresa ha defensat que en l'últim any les estacions han reduït les emissions de CO2 un 89%, passant de 18.000 tones a 1.900 tones.