Cas de la falsa metgessa de l'Hospital de Berga: què en sabem fins ara?

La dona, de 30 anys i de Torelló, hauria elaborat informes amb la firma digital d'un altre facultatiu

Els Mossos la van detenir dilluns passat i investiguen si hauria treballat a vuit centres del sector sanitari

La façana de l'Hospital de Berga, on va treballar la dona detinguda que va simular ser metge

La façana de l'Hospital de Berga, on va treballar la dona detinguda que va simular ser metge / Anna Costa

Redacció

El cas d'una falsa metgessa que va treballar durant set mesos a Berga destapat per Regió7 el 18 de juliol passat s'ha anat fent gros i generant cada vegada més interrogants. Els Mossos d'Esquadra la van detenir a Vic i estudien on més havia exercit de forma fraudulenta. Hi ha sospites d'almenys vuit llocs, entre els quals hi ha l'Hospital de Berga i, també, l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona i una clínica de Girona. Això és tot el que sabem fins ara del cas:

Quan va sortir el cas a la llum?

Aquest diari va publicar el 18 de juliol que els Mossos d'Esquadra i el Servei Català de la Salut investigaven una dona de 30 anys per haver treballat a urgències de l'Hospital de Berga sense ser estar titulada. Llavors, el Servei Català de la Salut va explicar que ja havia obert una investigació interna per esclarir els fets i, paral·lelament, l'hospital li va obrir un expedient amb suspensió immediata de les seves funcions. La dona es va incorporar el mes de desembre de 2022 i va formar part durant set mesos de l'equip del servei d'urgències, segons van explicar fonts del Servei Català de la Salut a aquest diari.

Què se'n sap de la dona?

Respon a les inicials S.C, té 30 anys i és veïna de Torelló.

Com van saber que no disposava de la titulació?

Durant la seva estada a l'Hospital de Berga, es van produir diferents accions que van fer crèixer el dubte sobre la professionalitat de l'investigada i va arribar una alerta a la direcció del centre sobre aquesta situació. Va ser llavors quan van actuar. Concretament, una empresa de serveis sanitaris preventius, on la suposada metgessa havia buscat feina, va alertar el 12 de juliol a l’hospital del berguedà de la possible falsedat.

Què ha passat amb la dona?

Per una banda, l'Hospital de Berga va obrir-li un expedient i la va suspendre de feina. El Servei Català de la Salut va obrir una investigació interna per arribar a conclusions sobre els fets. Per l'altra banda, el centre sanitari també va presentar una denúncia per intrusisme professional a la comissaria de Berga dels Mossos d'Esquadra, que va derivar en una investigació policial. Aquest diluns 24 de juliol, els Mossos d'Esquadra van detenir la dona a Vic. Per tot plegat, la policia li atribueix quatre delictes d'intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil. L'arrest va fer-se la nit de dilluns i ara la dona es troba en una cel·la a la comissaria de Berga a l'espera de passar a disposició judicial.  És previst que ho faci aquest dimecres als Jutjats de Berga.

Com treballava?

L'arrestada havia arribat a fer informes amb la firma digital d'un altre facultatiu i també feia servir el seu número de col·legiat. Tot i això, el centre sanitari berguedà va assegurar que la dona va estar acompanyada en tot moment per un superior, ja que havia explicat que s'havia graduat l’any 2022. Des de l'hospital van voler deixar clar que no s'havien detectat queixes per part dels pacients ni cap "escletxa assistencial".

Quina documentació havia presentat?

La falsa doctora va falsejar el resguard de pagament del títol de graduada en Medicina de la Universitat de Girona. Quan els responsables de personal de l’Hospital de Berga li van requerir la documentació, només va mostrar una captura de pantalla amb un número de col·legiada i dues fotografies vestida de metgessa. Tot seguit, li van comunicar que el 20 de desembre es podia incorporar com a doctora del servei d’urgències de l’hospital i de seguida que pogués, aportés tota la documentació físicament.

En una primera fase de la investigació els Mossos van corroborar, a través del Ministeri d'Universitats, que la dona no disposava de cap títol universitari a l’Estat Espanyol, ni cap títol extern homologat per l’Estat.

Un dels accessos a l'Hospital de Berga

Un dels accessos a l'Hospital de Berga / Arxiu/Laura Serrat

S'ha pres alguna mesura interna a l'hospital de Berga?

Els responsables de l’Hospital de Berga van reconèixer la setmana passada en roda de premsa "irregularitats importants" en la contractació de la falsa metgessa i van comunicar que havien acomiadat el director de Recursos Humans. En aquest sentit, van admetre que el protocol de contractació existeix, però que no es va complir. En tot cas van afirmar que es revisarà per evitar que es puguin repetir fets com aquests.

Només va treballar a Berga?

No, la dona també havia treballat a l'Hospital Universitari Dexeus i a una clínica de Girona. A més a més, va formar part del quadre mèdic d'una empresa de prevenció de serveis sanitaris. De fet, el grup hospitalari Dexeus-Quirón s'ha sumat a la denúncia de l'Hospital de Berga i ha confirmat que la falsa metgessa també havia treballat per a ells. S'investiga si va arribar a treballar en vuit llocs en total.

Ja s'ha acabat la investigació?

No, continua oberta i els Mossos continuen fent gestions amb altres centres sanitaris i serveis d’ambulàncies on la detinguda podria estar implicada. A més, també s’està recopilant tota la informació referent als pacients afectats.