Detenen la dona que es va fer passar per metgessa a l’Hospital de Berga

La falsa sanitària, que va ser arrestada a Vic, també havia treballat a l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona i una clínica de Girona

La dona, que té 30 anys, hauria elaborat informes amb la firma digital d'un altre facultatiu, així com el seu número de col·legiat

L'Hospital de Berga, on va treballar la dona arrestada aquest dilluns

L'Hospital de Berga, on va treballar la dona arrestada aquest dilluns / Anna Costa

Redacció

Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dilluns a la nit a Vic la dona de 30 anys que es va fer passar per metgessa a l’Hospital de Berga, sense tenir estudis de Medicina, tal com va destapar Regió7.

La falsa metgessa va treballar set mesos al servei d'urgències de l'Hospital de Berga, i també a l'Hospital Universitari Dexeus i a una clínica de Girona. A més, la dona va formar part del quadre mèdic d'una empresa de prevenció de serveis sanitaris. L'arrestada va fer informes amb la firma digital d'un altre facultatiu, així com el seu número de col·legiat. Alhora, va falsejar el resguard de pagament del títol de graduada en Medicina de la Universitat de Girona.

Per tot plegat, la policia li atribueix quatre delictes d'intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil. L'arrest va fer-se la nit de dilluns i la dona es troba en una cel·la a la comissaria de Berga a l'espera de passar a disposició judicial. És previst que ho faci aquest dimecres als Jutjats de Berga.

El passat dijous la gerent de l’Hospital de Berga, Antònia Baraldés, va denunciar als Mossos que des del mes de desembre de 2022 tenien una metgessa al servei d’urgències que no disposava de la titulació requerida. Una empresa de serveis sanitaris preventius, on la suposada metgessa havia buscat feina, va alertar al centre sanitari berguedà de la possible falsedat. Segons la base de dades del Col·legi de Metges de Barcelona utilitzava el número de col·legiat d’un altre doctor.

En una primera fase de la investigació els Mossos van corroborar, a través del Ministerio de Universidades, que la dona no disposava de cap títol universitari a l’Estat Espanyol, ni cap títol extern homologat per l’Estat. Quan els responsables de personal de l’Hospital de Berga li van requerir la documentació, només va mostrar una captura de pantalla amb un número de col·legiada i dues fotografies vestida de metgessa. Tot seguit, li van comunicar que el 20 de desembre es podia incorporar com a doctora del servei d’urgències de l’hospital i de seguida que pogués, aportés tota la documentació físicament.

Quan l’hospital va esbrinar que no constava a la base de dades del Col·legi de Metges, li van obrir un expedient disciplinari per falta molt greu i la van suspendre de les seves funcions.

La investigació continua oberta i els Mossos continuen fent gestions amb altres centres sanitaris i serveis d’ambulàncies on la detinguda podria estar implicada. A més, també s’està recopilant tota la informació referent als pacients afectats.

Irregularitats en la contractació

Els responsables de l’Hospital de Berga van reconèixer la setmana passada en roda de premsa "irregularitats importants" en la contractació de la falsa metgessa i van comunicar que havien acomiadat el director de Recursos Humans. El centre va assegurar que la dona va estar acompanyada en tot moment per un superior, ja que havia explicat que s'havia graduat l’any 2022.

Des de l'hospital van voler deixar clar que no s'havien detectat queixes per part dels pacients ni cap "escletxa assistencial".

Fonts de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona van sumar-se a la denúncia de l'Hospital de Berga i van confirmar que la falsa metgessa també havia treballat per a ells.