Estabilitzat l'incendi de Portbou i Colera

Es reobrirà l'N-206 però amb restriccions a treballadors, veïns i turistes que hi tinguin habitatges de lloguer

Els mitjans aeris "han estat" clau per frenar el creixement i mantenir el perímetre

Eva Batlle

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat cap a les 21.30 hores d'aquest dissabte l'incendi que crema entre Portbou i Colera, a l'Alt Empordà. Ja durant el vespre el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha confiat que es donés per estabilitzat el foc en les properes hores. En aquest mateix sentit s'ha expressat el cap de l'operatiu dels Bombers, Jordi Martín. Segons els càlculs oficials, l'incendi ha afectat unes 573 hectàrees.

En declaracions a la premsa, Martín ha explicat que rellevaran la vuitantena de dotacions que hi ha al terreny i que aquest diumenge seguiran combatent el foc amb dos mitjans aeris més. "La voluntat de demà", ha dit, "és passar a un incendi controlat amb el pas de les hores". Tot i que preocupa la intensa tramuntana que ha bufat des que es va declarar l'incendi divendres i que aquesta matinada es preveu que torni a ser forta, el cap de l'operatiu ha subratllat que és el mateix vent amb què han treballat des de l'inici i que per això no han hagut de canviar d'estratègia i s'han centrat a atacar el flanc dret i a assegurar el perímetre del foc.

Des d'ahir estaven confinats els municipis de Colera i Portbou i durant la matinada també s'ha ordenat el confinament d'unes àrees de Llançà per possible afectació. Concretament, a les urbanitzacions de Grifeu, Cap Ras, Sant Genís i la zona de l’estació. Protecció Civil informarà a través del missatge d'alertes als ciutadans d'aquest aixecament.

També preveuen que el trànsit de la carretera N-260 i del tren sigui "permeable però amb restriccions". Així ho han anunciat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i el i cap dels Bombers a Girona, Jordi Martín en roda de premsa.

Per la seva banda, l'inspector i cap dels Bombers a Girona assegura que els Bombers estan "satisfets del dia d'avui" i ha recordat que havien començat el dia amb ratxes de "100 km/h i amb un perímetre descontrolat en gran part i a hores d'ara podem dir que l'evolució de les tasques que hem realitzat el dia d'avui han sigut favorables". I és que la tramuntana ha baixat de força i ha donat una treva. Això ha permès que s'hagi arribat "a unes condicions bones per poder assegurar que l'incendi pugui entrar en una fase d'estabilització en les pròximes hores", subratlla Martín.

Els mitjans aeris "claus"

El centenar de dotacions terrestres i també els mitjans aeris han pogut actuar -set helicòpters i quatre avionetes- gràcies a la treva que ha donat la tramuntana i han "pogut fer que el perímetre no només estigui fred sinó també assegurat". Tot això gràcies a les descàrregues que s'han dut a terme durant la tarda.

Martín assegura que els mitjans aeris han estat "claus" i sumat amb les línies terrestres i treballs manuals del matí s'ha pogut arribar a aquesta situació de més optimisme. Gràcies a la tasca dels mitjans aeris, el cap dels Bombers ha indicat que "s'ha aconseguit fer un gir i que el perímetre no cresqués més".

Restriccions de trànsit

El trànsit a l'N-260 es permetrà a treballadors i residents així "com habituals i temporals que tinguin segona residència o hi estiguin de lloguer", ha indicat Martín. Per això els Mossos faran controls de mobilitat i seguiran en funció de les tasques que facin els Bombers.

Els Bombers preveuen que els dies vinents, l'incendi de Portbou passi a controlat i extingit els pròxims dies. Amb tot dependrà de la tramuntana que segons l'inspector dels Bombers, encara es preveu intensa en les hores vinents i dies.

El foc ha cremat 573 hectàrees fins ara i els Agents Rurals investiguen les causes. De moment tenen clar que hi ha causes humanes al darrere. D'aquestes hectàrees, la major part són de Coler (387) i les restants (185) de Portbou. Pel que fa al tipus de superfícies, 550 hectàrees són de massa forestal, 16 d'agrícoles i sis d'urbana, sgons els Agents Rurals.

Els Rurals de moment tenen clar que es tracta d'una acció humana i, per tant, s'ha descartat qualsevol fenomen natural. Tampoc es contempla que pugui ser una línia elèctrica que es veiés afectada pel vent, ja que no hi ha cap línia a prop. La zona on s'ha iniciat el foc sí que la tenen clara els Agents Rural. Es tracta d'una pista forestal a l'alçada del Mas Molí, un espai concorregut i que porta a la zona del pantà, recull l'ACN.