L'episodi de vent deixa ratxes de 124km/h a Montserrat i de més de 100 km/h en punts de la Cerdanya i l'Anoia

La borrasca Ciarán provoca caigudes d'arbres i danys en habitatges i vehicles en diferents punts de la Catalunya central

Montserrat arriba a una ratxa de vent de 124 km/h

Montserrat arriba a una ratxa de vent de 124 km/h / ARXIU

Laura Serrat

Laura Serrat

El temporal de vent de la borrasca Ciarán ha deixat aquest divendres ratxes de vent de 124 km/h a Montserrat i de més de 100 km/h en punts de la Cerdanya i l'Anoia. Les fortes ventades que bufen de l'oest i nord-oest han provocat incidències en diferents punts de la Catalunya central, com arbres i branques que han caigut a la via pública i elements de façanes que perillaven de caure, tot i que en cap dels serveis s'ha hagut de lamentar danys personals.

Les ventades, que mantindran l'alerta de Protecció Civil durant el cap de setmana, s'ha fet notar en l'estació meteorològica de Sant Dimes, situada a 916 metres d'altitud al massís de Montserrat, on les ratxes de vent han arribat als 124,2 km/h. En altres zones de la regió central com a la Cerdanya, el vent també ha superat els 100 km/h, com és el cas de l'estació del Cadí Nord-Prat d'Aguiló, a 2.143 metres d'altitud, on s'ha assolit una ratxa de 105,1 km/h, o a l'estació de la Tosa d'Alp, a 2.500 metres, on s'han registrat 100,8 km/h. També en comarques com l'Anoia, al municipi d'Hostalets de Pierola, s'ha arribat als 104,4 km/h.

En el cas del Bages, el vent ha arribat a un màxim de 80km/h a Manresa prop de 2/4 d'1 de la matinada de divendres, segons dades de l'estació meteorològica de la Culla. Es tracta de la tercera xifra més alta registrada en el mes de novembre des de l'any 1988. La ratxa de vent més forta registrada en el mes de novembre va ser l'any 1996, quan es va arribar als 90km/h, i la segona va ser l'any 2011, quan es va registrar una ratxa de vent 85,7km/h. 

Incidències pel vent

El telèfon d'emergències 112 ha atès fins a les 14 hores un total de 804 trucades per 585 incidents relacionats amb el temporal de vent i onatge. La majoria de les trucades (324 que corresponen al 45%) amb origen al Barcelonès. Des de la comarca del Vallès Occidental s'han fet 132 trucades que corresponen al 18,5% del total. Per municipis, destaquen les 281 trucades que s'han fet des de la ciutat de Barcelona. La major part de les trucades han estat per elements caiguts a la via pública (enllumenat de Nadal, branques i arbres).

En el cas de la Catalunya central, els Bombers han realitzat fins a onze sortides per a incidències relacionades amb el vent des de les 7 del matí fins a les 6 de la tarda d'aquest divendres. La majoria d'actuacions estan relacionades amb arbres i branques caigudes, despreniments de materials en teulades i façanes o cablejat elèctric afectat. En cap cas, s'han hagut de lamentar danys personals. A Manresa, algunes de les incidències més destacades de la matinada de divendres van ser una caiguda d'arbres que va deixar fins a sis vehicles afectats, així com tanques d'obres remogudes a l'Avinguda de les Bases de Manresa, davant del Centre Hospitalari.

Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l'aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.