L’episodi de fred deixa una mínima de -10,3ºC a Das i de -7,3ºC a Guixers

Al Bages la temperatura ha baixat sobretot a Artés, amb una mínima de -6,7ºC i a Cardona, amb -5,7ºC

Vianants abrigats per l'episodi de fred mentre esperen l'autobús a Manresa

Vianants abrigats per l'episodi de fred mentre esperen l'autobús a Manresa / OSCAR BAYONA

Redacció/Laura Serrat

L'episodi de fred que va pronosticar el Servei Meteorològic de Catalunya per la jornada d'aquest dijous s'ha notat en diversos punts de l'àmbit de cobertura de Regió7. De fet, la dada més baixa de tota la xarxa d'estacions meteorològiques de Catalunya s'ha registrat a l'aeròdrom de Das, a la Cerdanya, amb una mínima de -10,3ºC. D'altra banda, també han estat destacades les dades que s'han registrat a les estacions de Guixers, amb una mínima de -7,3ºC, a Artés, on el termòmetre s'ha desplomat fins als -6,7ºC o a Cardona, amb una mínima de -5,7ºC.

El Servei Meteorològic de Catalunya tenia activat un avís de situació de perill per fred intens a la zona de ponent i a l'extrem nord-est del país, però finalment les temperatures també han caigut força graus per sota del previst en diverses comarques d'interior com el Bages i el Solsonès i al Pirineu. En els punts on s'ha registrat més fred, el termòmetre ha marcat la temperatura més baixa a primera hora del matí, mentre que ha anat remuntant al llarg d'un dia sense precipitacions i amb alguns bancs de boira a l'interior.

En altres punts de la Catalunya central, el fred ha estat menys intens i en alguns casos no ha arribat per sota dels zero graus, com és el cas de l'estació meteorològica del Santuari de Queralt, a Berga, que ha registrat una temperatura mínima de 7 graus positius o l'estació meteorològica de Moià, que s'ha quedat amb una mínima de 4,3 graus. En altres capitals de comarca, el termòmetre ha descendit per sota dels zero graus, com ara Manresa, que ha arribat fins als -4,1ºC, Igualada, amb -2,2ºC o Solsona, amb -0,9ºC.

Pel que fa a la previsió per aquest divendres, no s'espera precipitació i es preveu un ascens generalitzat de les temperatures. Els termòmetres es mouran entre els 0 i els 11 graus a Manresa; els 1 i els 11 a Moià; els 0 i els 14 a Igualada; 1 i els 12 a Solsona; els 4 i els 10 a Berga; els 3 i els 10 a la Seu d'Urgell i 1 i els 9 a Puigcerdà.

Consells per escalfar la llar

A l'hivern augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar a conseqüència d'un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. En aquest sentit, Protecció Civil ofereix consells senzills i pràctics per evitar situacions de risc.

Principalment, recomana revisar l'estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegurar-se que el seu manteniment i la reparació la faci una persona autoritzada. També aconsella renovar o revisar els aparells molt antics o quan es detecti que no funcionen correctament.

Respecte a les xemeneies, recomana assegurar-se que el tir estigui obert i recorda que cal escombrar les cendres regularment. També recomana evitar fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó i, en cas que no es tingui més remei, assegurar-se que hi ha una bona ventilació. De la mateixa forma, posa en relleu la importància d'apagar les estufes a la nit i de no acostar les estufes o brases als mobles ni eixugar la roba o altres objectes sobre l'estufa.