Detenen un home per estafar a l'Alt Urgell i Solsonès amb la compra fraudulenta de telèfons mòbils

Un cotxe dels Mossos d'Esquadra

Un cotxe dels Mossos d'Esquadra / arxiu

ACN

Els Mossos d'Esquadra van detenir dilluns a Juneda (Garrigues) un home de 31 anys com a suposat autor de deu delictes d'usurpació civil i set delictes d'estafa. La detenció és resultat d'una investigació que va començar el novembre passat després que la policia rebés un conjunt de denúncies per estafa comeses amb la mateixa tipologia delictiva. Les víctimes coincidien en què se'ls havia notificat diferents càrrecs fraudulents de compres de dispositius de telefonia mòbil d'alta gamma que no havien efectuat. Agents de la Unitat d'Investigació de la Seu d'Urgell es van fer càrrec del cas i van constatar que les estafes estaven relacionades amb un grup estructurat i arrelat al territori que operava a l'Alt Urgell, el Solsonès i l'Urgell.

Els estafadors sempre actuaven de la mateixa manera. Un integrant de l'organització es feia passar pels clients d'una empresa de telefonia. Aleshores adquiria els telèfons de gamma alta i, després, altres membres del grup s'encarregaven d'interceptar els enviaments dels terminals abans que arribessin al seu destinatari.

D'aquesta manera, es quedaven els telèfons i la víctima se n'adonava quan li arribaven algunes notificacions de la companyia o un increment de la factura mensual, ja que li carregaven la compra del dispositiu.

A més, un tercer membre del grup s'encarregava de comprar diverses targetes SIM, les quals es feien servir per continuar amb les estafes utilitzant aleatòriament els terminals adquirits il·lícitament. Les targetes SIM s'activaven amb el nom dels estafats, per la qual cosa els estafadors evitaven ser identificats en el moment de fer la trucada a la companyia telefònica per fer la comanda fraudulenta.

Així, els Mossos van aconseguir detenir dilluns passat un dels integrants del grup a Juneda (Garrigues). Se l'acusa de la presumpta autoria de deu delictes d'usurpació de l'estat civil i set delictes d'estafa.

La investigació continua oberta per tal d'esbrinar si poden estar implicats en estafes similars i no es descarten més detencions, com la d'un membre del grup que està plenament identificat.

El detingut va passar ahir a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funció de guàrdia de la Seu d'Urgell.