El cantant Carlos Segarra, el futbolista Telmo Zarra, el boxejador Urtain, l'actor Imanol Arias, l'humorista Josema Yuste i el periodista Pablo Motos. Tots aquests famosos tenen en comú haver fet el servei militar a Ceuta.

Un periodista ceutí ha recollit en un llibre algunes de les anècdotes que van envoltar la permanència temporal a la ciutat d'aquestes persones, que s'hi van desplaçar obligatòriament. El llibre d'Antonio Martín també dedica un espai per a Iñaki Urdangarín i recorda que, malgrat que li havia tocat Ceuta, es va lliurar de la mili el 1995 al·legant una sordesa d'origen traumàtic.

Ceuta Reportajes: historias en blanco y negro és el títol d'aquesta publicació, de 206 pàgines, que inclou 80 reportatges escrits i sonors sobre una part de la història de la ciutat, relacionada lògicament amb la seva tradició castrense, segons l'autor del llibre, Antonio Martín (Ceuta, 1975), locutor de la cadena SER.

Fins a la seva desaparició al 31 de desembre de 2001, milers de joves de tot Espanya van realitzar el servei militar obligatori en alguna de les casernes Ceuta.

Ceuta, juntament amb Melilla, era considerada una plaça militar i una de les destinacions més habituals i entre aquests joves a qui un dia va tocar complir el tràmit de fer el servei militar a Ceuta hi ha rostres molt populars que en el seu dia eren autèntics desconeguts o almenys no havien aconseguit l'èxit que anys més tard van obtenir.

Entre les històries figura la del cantant Carlos Segarra, qui va compondre durant la mili algunes de les cançons més reeixides del grup Los Rebeldes, entre aquestes Bajo la luz de la lunaMediterráneo, un autèntic clàssic que no va arribar a acabar però que va començar a crear a Ceuta. Va estar destinat a Regulares-3 i va pertànyer a la banda de cornetes, gaites i tambors de l'esquadró militar.

Imanol Arias va descansar

El popular actor Imanol Arias va complir la mili a la Companyia de Mar de Ceuta. "Era molt habitual que a la gent de Bilbao ens toqués Cerro Muriano, Ceuta o Melilla i m'ho vaig prendre com un descans", recull la publicació.

Josema Yuste va fer la mili al cos d'artilleria el 1976 i després del seu pas per Ceuta va conèixer Millán Salcedo i Fernando Conde, amb qui va formar el trio -després duo-Martes y Trece.

El periodista Pablo Motos, presentador del programa El Hormiguero, va fer la mili en els anys 80 i recorda que va estar sis mesos consecutius sense tornar a la Península i en aquest temps va tenir a la taquilla de la caserna una fotografia de la seva nòvia, que mirava tots els dies.

El reconegut artista canari César Manrique també va viure la seva etapa com a militar a Ceuta, destinat al cos d'artilleria, el qual es va allistar com a voluntari.

El futbolista Telmo Zarra -un dels històrics del futbol espanyol-també se suma a la llista, ja que el 1941 va ser destinat a Ceuta i va aprofitar la seva estada a la ciutat per disputar uns quants partits amb la samarreta de la Sociedad Deportiva Ceuta.

Un altre nom de la llista és el boxejador José Manuel Ibar, Urtain, qui va estar destinat al Regiment de Cavalleria. "Durant la mili es va limitar a comprar al matí el diari al tinent coronel Zabala i portar a la tarda l'ordre del dia", recull el llibre.

El portaveu del Partit Nacional Basc (PNB) al Congrés, Josu Erkoreka, i el novel·lista Juan Marsé també van ser destinats en el que ara és ciutat autònoma.

I així segueixen les històries de molts famosos que un dia van anar a Ceuta, un lloc d'obligat pas per complir amb la famosa i finalment extinta mili.