Collir, recol·lectar i preparar a casa senzills remeis casolans per a les malalties més comunes és la proposta de Jordi Cebrián en el seu nou llibre La farmaciola de plantes medicinals, que pretén ser "una alternativa a l'abús actual de fàrmacs i medicaments", explica en una entrevista a Efe.

El llibre està pensat com una guia pràctica amb una fitxa il·lustrada de cada planta medicinal amb les seves virtuts terapèutiques i característiques; consells sobre com preparar amb aquestes plantes els remeis per a les afectacions habituals; i orientació sobre com conrear les plantes a casa, com recol·lectar-les al camp i com conservar-les.

Les vint plantes recollides en l'obra, editada per RBA, les va seleccionar Cebrián juntament amb l'herbolari que l'assessora des de fa més de 15 anys.

"Representen -diu- un ampli espectre de malalties potencials a les quals donar tractament. I d'aquestes 20, 14 són plantes més o menys comunes en els nostres camps i boscos, i que qualsevol podria collir amb un mínim de coneixement de botànica".

Se n'hi inclouen altres de més "exòtiques" que, per la seva provada eficàcia terapèutica, "convenia que estiguessin presents en la farmaciola, com la planta americana equinàcea o la sud-africana harpagofit". Entre els trastorns més comuns que poden tractar-se amb aquests remeis figuren les afeccions respiratòries (grip, faringitis...), digestives (diarrees, restrenyiment, gasos), de circulació sanguínia (varices, hemorroides), cefalees, dolors musculars, reumatismes lleus, etc.

Segons el parer d'aquest periodista especialitzat en temes de naturalesa i plantes medicinals, la farmaciola artesanal és una alternativa "en alguns casos". "S'abusa en l'ocupació de medicaments i les farmacioles convencionals estan farcides de fàrmacs que amb prou feines s'utilitzen i acaben caducant. Convé per tant explorar altres alternatives".