A només uns minuts a peu del pont de Carles de Praga un museu ha reunit tota la màgia de l'univers Lego, des dels seus orígens fa 65 anys fins als models més moderns, amb l'exposició més gran del món dedicada a aquesta joguina.

Els 340 metres quadrats d'aquest museu privat, que va obrir les portes el 2011, acullen 2.950 models originals de la marca danesa, el 99%dels quals sèries de fàbrica que encara es poden comprar. "Som aquí des de fa més de tres anys i cada vegada vénen més clients, i clients estables", explica el director del museu, Jan Vokolek.

Al món no hi ha cap altre museu d'aquestes característiques i fins i tot a Dinamarca només n'hi ha un de petit a Billund, on es troba la seu central de l'empresa, però que recull 300 models i no és obert al públic.

Pel museu txec hi passen cada mes entre 3.000 i 4.000 persones, no només nens sinó fanàtics de Lego de totes les edats. Entre ells, col.leccionistes i adults a la recerca de models que és difícil, si no impossible, trobar en cap altre lloc. A més, el museu de Praga ofereix la possibilitat de comprar peces al pes, a preus que van des dels 5 dòlars (3,7 euros) per 100 grams de les peces més antigues fins als 10 dòlars (7,4 euros) que valen els blocs més actuals. "El nostre eslògan publicitari 'No hi ha una categoria d'edat que no es trobi aquí' té plena vigència", diu Vokolek. El museu va sorgir gràcies a la passió de Milos Krecek, un empresari de 44 anys que va començar a col.leccionar Lego fa una dècada i a qui l'afició el va portar a omplir casa seva d'aquestes joguines fins a convertir-la en una gran construcció de Lego. "Quan ja no sabia on posar-ho, vaig decidir fer el museu", diu Vokolek.

"El model més antic és del 1949. El sistema és tan perfecte que s'ha mantingut al mercat tot aquest temps", diu el director del museu. 1,5 milions de peces, des de les primeres caixes de Lego Systems fins a una moderna rèplica del pont de Carles, decoren les vitrines de les tres plantes del museu.